Bezig met laden...

Logboek

Eindelijk: Night VFR toegelaten in Nederland

Eindelijk: Night VFR toegelaten in Nederland

Het heeft lang geduurd maar het is eindelijk toch toegelaten: je kan nu onder NVFR (night visual flight rules) vliegen boven Nederland (mits een NVFR licentie natuurlijk).

Tot voor enkele jaren was NVFR helemaal niet toegelaten boven Nederland. Nadien werd het mogelijk om NVFR te trainen om een NVFR of IFR licentie te bekomen. Maar nu is de kogel door de kerk en is NVFR sinds 1 januari 2020 mogelijk boven Nederland. 

De "Vrijstellingsregeling Besluit luchtverkeer 2014" werd nu aangepast met AIC-A 14/2019 zodat het vliegen buiten UDP (uniform daylight period) nu toegelaten is voor vliegtuigen, helikopters, luchtschepen en TMG's (touring motor gliders). Deze NVFR vluchten zijn toegelaten onder de volgende voorwaarden:

  • als de omgeving van de luchthaven wordt verlaten moet een vluchtplan worden gefiled volgens SERA 4001(b)(6)
  • onder twee-zijdige radio-verbinding met de bevoegde ATC
  • VMC minima zoals voorzien in SERA 5005 blijven van toepassing.
  • minimum vlieghoogte 1500 voet
  • minimum 1000 voet boven het hoogste obstakel in een straal van 8km rond de positie van het vliegtuig  
  • altijd met de grond in zicht
  • naast deze regels moet een NVFR vlucht ook voldoen aan de regels wat betreft bemanning, vluchtoperaties en MEL & ARC van het toestel.    
  • het vliegveld waar je NVFR operaties uitvoert moet hiervoor uitgerust zijn

De Nederlandse AOPA heeft zich met succes de laatste jaren sterk ingespannen om de NVFR mogelijkheid in Nederland goedgekeurd te krijgen. Natuurlijk brengt het vliegen onder nachtomstandigheden een bepaald risico met zich mee dat de piloot moet erkennen en de nodige maatregelen moet nemen. Om hieraan te gemoet te komen heeft de Nederlandse AOPA een zeer interessante leaflet gemaakt die je hier kunt consulteren. Een must read voor je NVFR gaat vliegen.

En vergeet niet dat je eerst een NVFR rating op je licentie moet behalen voor je s'nacts de lucht ingaat!

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *