Bezig met laden...

Logboek

Update (8): Nederlandse Chinooks beeindigen brandbestrijding in Albanie

Update (8): Nederlandse Chinooks beeindigen brandbestrijding in Albanie

Drie weken intensieve inzet van de twee Nederlandse Chinooks, 230 vlieguren, 493 drops en bijna 3 miljoen liter water hebben een belangrijke rol gespeeld in het blussen van de bosbranden in Albanië.

Nu zijn alle bosbranden in Albanië onder controle en keren de Chinooks met callsign D-102 en D665 en het 40-koppige detachement naar Nederland terug. Voor ze vertrokken werden ze door de lokale Albanese autoriteiten uitgebreid bedankt voor hun zeer doeltreffende inzet.

De Albanese minister van Defensie Niko Peleshi sprak zijn dank uit voor alle hulp. Hij was bijzonder blij dat de helikopters van Defensie een week langer bleven. “Deze zomer was ongebruikelijk qua brandsituatie. We hebben 2 levens verloren, maar ook huizen en vele hectaren zijn verbrand. Ik buig met dankbaarheid voor de militairen, brandweerlieden en bondgenoten uit de EU en VS. Zij hebben de schade geminimaliseerd.”

Het Defensie Helikopter Commando kijkt met gepaste trots terug op de inzet. “Helpen, beschermen en verschil maken, dat is wat ons drijft. Dat hebben we in Albanië met volle inzet en overtuiging gedaan”, aldus kapitein-vlieger Marijn.

Een trotse Robert Adang, commandant van DHC (Defensie Helikopter Commando) feliciteerde zijn manschappen als volgt: "Wat een ongelooflijke prestatie van Roy, Ernst en rest van het detachement. Mooier afscheid is niet denkbaar"

Onderhoud bij thuiskomst

De helikopters worden uiterlijk 31 augustus in Nederland verwacht. Zij ondergaan na thuiskomst een onderhoudsbeurt. De toestellen worden snel daarna weer ingezet voor andere opdrachten.

De inzet in Albanië is gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Europese Unie. 

 

Namens alle lezers van Helispot: een dikke proficiat aan iedereen die bij deze operatie betrokken was: snel en onvervaard maar veilig en doeltreffend! 

 

     

 

 

 

 

 

 

Foto's & video copyrights: Defensie (NL)

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *