Bezig met laden...

Logboek

Kopter zet zijn vliegtesten met prototype P3 van haar SH-09 verder

Kopter zet zijn vliegtesten met prototype P3 van haar SH-09 verder

Op last van de Italiaanse regering moest Kopter op 10 maart 2020 zijn testvluchten op Sicilië stopzetten. Hoeveel vertraging de certificatie van de SH-09 daardoor zal oplopen is nog niet geweten en zal afhangen van het vervolg van de testvluchten.

Deze week zijn de testvluchten met P3 (het derde prototype) van de SH-09 terug gestart vanaf de basis Pozallo op Sicilië (Italië). Het testteam van Kopter versterkt met een aantal Leonardo experten was eerder deze maand al in Pozallo aangekomen om de onderbroken reeks testvluchten voor te bereiden en de P3-helikopter volledig na te zien.

Deze nieuwe reeks vluchten zijn er vooral om de nieuwe hoofdrotor en de nieuwe rotorbladen volledig uit te testen. In de komende maanden moeten ook het nieuwe staartrotormechanisme, de avionics en de geavanceerde vluchtcontrolemechanismen tot in details worden uitgetest. Bedoeling is naast de technische testen, om ook de werkbelasting en stress van de piloot maximaal te verminderen.  

De nieuwe ontwikkeling van het staartrotormechanisme wordt intussen reeds getest op een testbank in het Zwitserse Ennetmoos. Ook de Garmin Avionincs G3000H systeem, een nieuw aerodynamisch design voor de staart en een verticale afdekking worden met behulp van een windtunnel voorbereid op inbouw in de P3 en op de volgende serie vliegtesten.

In de afgelopen drie maanden heeft de Kopter ontwikkelingsafdeling weliswaar met de opgelegde beperkingen en homeoffice, verder gewerkt aan de upgrade van de P3 en aan de pre-series P4 (het vierde en laatste prototype).

Kopter gaf ook aan dat door het integratie proces met haar nieuwe eigenaar Leonardo, zij nu reeds beroep kunnen doen op de kennis en de mogelijkheden van Leonardo. Deze is een grote hulp bij de ontwikkelingswerkzaamheden en de productie van onderdelen.

Leonardo zag de acquisitie van Kopter, begin 2020, en diens SH-09, in plaats van de ontwikkeling van een nieuwe generatie single-turbine helikopter tegen een relatief lage kostprijs. Of dit de juiste gok was, is koffiedik kijken. Anderzijds krijgt Leonardo er 'gratis' een ontwikkelingsteam en kennis bij, maar zal het moeten bewijzen dat het de jarenlange vertraging van de Kopter SH-09 kan stoppen met een certificatie begin 2021.

En voor de zoveelste keer: "wordt ongetwijfeld vervolgd"!

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *