Bezig met laden...

Logboek

Belgische Kamercommissie debatteert over militaire helikopters

Belgische Kamercommissie debatteert over militaire helikopters

In Kamercommissie Defensie van het Belgisch Federaal Parlement werd afgelopen dinsdag 10 mei een vraag behandeld van de Heer P. Buysrogge (NVA) aan de minister van Landsverdediging L. Dedonder.

De vraag (ref. 55026718C) handelde over de zware helikoptercapaciteit van het Belgisch Leger. Buysrogge wilde van de minister vernemen of de geruchten uit militaire kringen kloppen dat de Luchtcomponent zijn voorkeur heeft uitgesproken voor Chinook helikopters om de vier NH90 TTH helikopters te vervangen als troepentransport helikopters. 

Hij merkte ook op dat Boeing en Airbus Helicopters in Duitsland samenwerken om de Bundeswehr ervan overtuigen om de Chinook aan te kopen als toekomstige zware transporthelikopter. Mocht Duitsland kiezen voor de Chinook zou dit het negende NATO-land zijn dat met Chinook vliegt waardoor ook een goed interoperabiliteit kan worden bereikt binnen NATO. Nederland heeft reeds meer dan 25 jaar Chinook helikopters in dienst en heeft recent zijn vloot vernieuwd met het type Chinook CH-47F MYCAAS II.

Volksvertegenwoordiger Buysrogge wilde concreet van de Minister te weten komen aan welke helikoptermodellen Defensie denkt en of Chinook ook in de studie is opgenomen. Daarnaast wilde hij ook weten of er in dit verband met Duitsland, Nederland of andere landen wordt gesproken over een gezamenlijke aankoop.

In haar antwoord bevestigde Minister Dedonder, dat er twee dossiers in verband met de uitbouw van de helikoptercapaciteit in het STAR-plan zijn voorzien: 1. de vervanging van de lichte A109 Agusta helikopters en 2. de aankoop van medium of zware helikopters. De nodige budgetten voor deze dossiers moeten nog door het Parlement worden goedgekeurd.

Voor de rest liet de Minister niet in haar kaarten kijken en zei: " De keuze zal worden gemaakt op basis van objectieve criteria, op basis van de capaciteiten waaraan de helikopters moeten voldoen en op basis van de mogelijkheden van de markt. De aankoopaanvraag zal nadien de voorziene interne en externe controleprocedures volgen om een overheidsopdracht te kunnen afsluiten. Om geen procedurefouten te maken met betrekking tot de wetgeving op overheidsopdrachten, mag Defensie op dit ogenblik geen concreet model aanduiden of benoemen. Een internationale samenwerking behoort tot de mogelijkheden en zal worden geëvalueerd na een marktstudie en een consultatie van onze partners."

We moeten zeggen dat dit antwoord weinig inzicht geeft over de stand van zaken met betrekking tot de broodnodige aanpassingen en vervangingen van de helikoptercapaciteit van het Belgisch leger. Als men in de periode 2023-2024 veertien nieuwe lichte helikopters van het type Airbus H145M in dienst wil nemen en in de periode 2028-2029 vier zware transporthelikopters wil inzetten is een snelle procedure voor de aankoop nodig.

Defensie heeft extra budget gekregen en de huidige helikopters - vooral de A109 Agusta helikopters, die al 30 jaar in dienst zijn - hebben hun beste tijd gehad.

Foto © Defensie NL

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *