Bezig met laden...

Logboek

Safran krijgt EASA goedkeuring voor de Ardiden 3C turbine

Safran krijgt EASA goedkeuring voor de Ardiden 3C turbine

Safran Helicopter Engines (voorheen TurboMeca) heeft een EASA (European Aviation Safety Agency) type goedkeuring gekregen voor haar Ardiden 3C helikopterturbine. 

De Ardiden 3C is de turbine die de Avicopter AC352 zal aandrijven. De nieuwe turbine is een gemeenschappelijke ontwikkeling van Safran Helicopter Engines, Dongan en HAPRI, onderdelen van het Aero Engine Corporation China (AECC) consortium.

In China zal de turbinemotor het type WZ16 dragen en het consortium verwacht, nu de EASA typegoedkeuring een feit is, dat de CAAC (Civil Aviation Administration of China) in September 2019 de Chinese typegoedkeuring zal afleveren. Dan zal de Ardiden 3C/WZ16 de allereerste helikoptermotor zijn met een typegoedkeuring zowel in Europa als in China.

Franck Saudo, Safran Helicopter Engines nieuwe CEO, is gelukkig met de EASA typegoedkeuring en bevestigde de ondersteuning van Safran aan het Avicopter AC352 testprogramma. Safran kijkt met spanning uit naar de certificatie van de AC352 en de start van de serieproductie van de nieuwe Chinese helikopter.

De Ardiden 3C/WZ16 is een nieuwe generatie turboshaft in de 1.700 tot 2.000 shp (shaft horse power) power klasse. De turbine is zeer compact gebouwd en heeft een "best-in-class power-to-weight ratio" en een lage "cost-of-ownership". Ondanks de goede power to weight ratio verbruikt de turbine ongeveer 10% minder fuel dan vergelijkbare turbines in de dezelfde vermogensklasse.

De testvluchten met de Ardiden 3C zijn gestart in December 2016 toen de AC352 zijn maidenvlucht maakte.

Safran heeft een tweede variante, de Ardiden 3G, (gecertificeerd in Juni 2017) die door Russian Helicopters gekozen is om de Ka-62 aan te drijven. Deze helikopter maakte zijn maidenvlucht in Mei 2017. Ook het Indische Hindustan Aeronautics Limited gebruikt deze versie in haar DRUHV en LUH helikopters. Samen hebben beide motor-varianten reeds 10.000 geslaagde testuren achter de rug.

Ook de Safran Arriel 2H motor werd door de EASA gecertificeerd. Deze turbine is door Avicopter voorzien voor hun nieuw type AC321E.

Copyright video: Safran / foto: Safran - Relmy Bertrand 

 

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *