Bezig met laden...

Logboek

Knappe SuperPuma op bezoek op HeliPort Knokke

Knappe SuperPuma op bezoek op HeliPort Knokke

Het Oostenrijkse Heli-Austria heeft zijn Super Puma met call-sign OE-XLP verkocht naar Chili. Daar gaat het toestel omgebouwd worden en dienst doen als blustoestel.

De lange tocht van Oostenrijk naar Chili verliep via ons land. Door het slechte weer moest de Super Puma donderdagavond landen op de luchthaven van Charleroi en vloog dan vrijdagochtend via HeliPort Knokke. Daar kon fotograaf Roland De Groote de OE-XLP fotograferen en stuurde hij ons een knappe reportage die je hier kunt bekijken. Vanop de heliport Knokke vloog de Super Puma naar Zeebrugge. Daar werd het toestel ingescheept om de reis naar Chili per boot te maken.

De Super Puma, met serienummer 2240, heeft een lange geschiedenis. Het werd gebouwd in 1988 en deed 24 jaar dienst bij de politie van het Japanse Osaka waar het vloog met registratie JA6979.

Dan werd de helikopter door de Japanners verkocht aan het Nieuw-Zeelandse Heli-Harvest en vloog daar als ZK-HHL van begin 2013 tot de zomer van 2014. In september 2014 verhuisde de Super Puma van het warme Nieuwe Zeeland naar het Oostenrijkse Heli-Austria. Het was daar actief als OE-XLP en werd voor verschillende missies ingezet en ook gebruikt om zware lasten te tillen.

Nu gaat de Super Puma vermoedelijk naar zijn laatste opdracht in Chili als blushelikopter.

Het toestel heeft ook een mooi schaalmodel; je kunt die hier bekijken.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *