Bezig met laden...

Logboek

Belgisch Defensiebudget 2023: helikopters in de spotlights

Belgisch Defensiebudget 2023: helikopters in de spotlights

De Belgische Kamercommissie Defensie heeft de beleidsnota en het budget 2023 van de Minister van Defensie op 23 november 2022 besproken.

Het Defensiebeleid 2023 is een blauwdruk van het Star-plan welke reeds op 17 juni 2022 door de regering is goedgekeurd. Het Star-plan bepaalt de richting die Defensie tot in 2030 zal volgen.  

Wat ons aandachtpunt helikopters betreft was er geen informatie en bevestigd de begroting en het beleidsplan 2023 de reeds bekende beslissingen:

 • Op 'korte' termijn (2025-2030) zal Defensie 15 lichte helikopters aankopen 
  • Ter vervanging van de 10 laatste Agusta A109 helikopters die momenteel op de basis Beauvechain zijn gestationeerd
  • Nadien zullen de 4 NH90 TTH helikopters uit dienst worden genomen en verkocht
  • Bronnen bevestigen ons dat de Airbus H145M met stip genoteerd is binnen Defensie
  • Budget: €251 miljoen
 • Op 'korte' termijn (2025-2027) zal Defensie 4 lichte helikopters aankopen voor de SAR-missies 
  • Ter vervanging van 4 NH90 NFH helikopters die dan zullen worden ingezet als MAR-helikopters (ter ondersteuning van de marine en inzet vanop fregatten)
  • Ook hier zouden Airbus H145M helikopters kunnen worden ingezet. De Duitse SAR werkt reeds met de H145M, Nederland en de UK gebruiken de Leonardo AW189, Ierland en de UK gebruiken de Sikorsky S92. Behalve de H145M zijn de andere helikopters halfzware helikoptertypes zijn.
  • Budget: €181 miljoen
 • Het project voor de bouw van een basis voor reddingshelikopters (SAR) en maritieme helikopters (MAR) op het terrein van de luchthaven van Oostende wordt voortgezet. In dit kader wordt eind 2022 een dossier ingediend bij de regering. De gunning van de bouwopdracht is gepland voor 2023.

We mogen ons dus verwachten dat Defensie na de goedkeuring van het budget in 2023 de aanbestedingen zal uitschrijven voor de aankoop van deze helikopters en de bouw van de helikopterbasis op het vliegveld van Oostende. Militaire helikopters hebben een relatief lange leveringstermijn en 2025 zal vermoedelijk reeds niet meer haalbaar zijn.

We hopen dat Defensie snel werk zal maken van deze unieke opportuniteit om voor België een volwaardige en functionele helikoptervloot aan kopen.  

Naschrift 30 november 2022

De aankopen zullen de goedkeuring nodig hebben van de Industriële Defensieraad voorgezeten worden door minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) en minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS). Zij moeten samen met “topexperten uit industrie, wetenschap, defensie en internationaal recht” een manier vinden om bij nieuwe legeraankopen meer geld te laten terugvloeien naar de Belgische economie. Dit was een onderdeel van het akkoord dat de federale regering heeft gesloten rond defensie en de verhoging van het budget naar 1,54% en 2%. Ook de overheidsholding FPIM zal deel uitmaken van de Defensieraad.

De oprichting van de Defensieraad is een antwoord op de tegenvallende economische return van de legeraankopen door de regering-Michel I in 2018. Zo heeft de aankoop van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig F-35 vandaag 700 miljoen euro opgebracht. Dat is bijna 3 miljard euro minder dan oorspronkelijk beloofd. Ook andere aankopen van de vorige federale regering hinken achterop op het vlak van economische return.

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *