Na lang wachten krijgt het Noorse leger nu ook zijn NH-90 helikopters.
Maar na jarenlang wachten op de helikopters (ook Belgie en Nederland hadden met vertraging in de levering af te rekenen) moeten de Noren nu ook extra gaan wachten op broodnodige onderdelen om de helikopters in de lucht te houden. Deze boodschap komt van de Noorse Chef Defensie, Generaal Haakon Bruun-Hanssen.
Op een hoorzitting van een commissie van het Parlement verduidelijkte de Chef van de Noorse Defensie de situatie rond de NH-90. De nieuwe helikopters moesten reeds jaren geleden geleverd worden om de SeaKings te vervangen. In het aankoopcontract voor de 14 NH-90 helikopters was voorzien dat deze in de periode 2005->2008 zouden geleverd worden. Tien jaar na de deadline heeft Noorwegen nog steeds maar 8 NH-90 helikopters gekregen. Daarvan moeten nu zes worden voorzien om versneld training en opleiding te geven. Het laatste toestel zou nu in 2022 geleverd worden: 14 jaar te laat...
De combinatie van het gebrek aan onderdelen, de noodzakelijke opleidingen en late leveringen is nu de oorzaak dat Noorwegen gewoon geen operationele helikopters ter beschikking heeft, moest de Chef Defensie toegeven. Hij legt de volle verantwoordelijkheid bij leverancier NHI, het consortium tussen Airbus, Leonardo en Fokker die samen de NH-90 hebben ontwikkeld en nu bouwen.
Een paar belangrijke punten uit de hoorzitting:
- de NH-90 is gebouwd in 27 verschillende uitvoeringen
- de nood voor onderdelen is 15 maal groter dan gepland (extra kosten)
- er zijn 800 wijzigingen aangebracht sinds het eerste toestel werd uitgeleverd in 2011
- de geleverde NH-90 helikopters hebben gemiddeld 20 tot 25% operationele inzetbaarheid in Noorwegen
- het Noorse Leger heeft 8 miljard NOK (€830 miljoen) gespendeerd aan dit project (een gemiddelde van €60 miljoen per toestel) voor een project waarvan 6 helikopters nog niet eens geleverd zijn.
De hoorzitting is groot nieuws in Noorwegen omdat de politieke verantwoordelijkheden onderzocht worden en dat is een moeilijke klus omdat niet minder dan zeven ministers van Defensie in het schandaal verwikkeld zijn, ze worden / werden allemaal naar de hoorzitting gesommeerd:
- Bjørn Tore Godal (Labour),
- Anne-Grete Strøm-Erichsen (Labour),
- Grete Faremo (Labour)
- Espen Barth Eide (Labour)
- Kristin Krohn Devold (Conservatives)
- Ine Eriksen Søreide (Conservatives),
- Frank Bakke-Jensen (Conservatives), is de huidige minister van Defensie
We volgen deze discussie met interesse verder en wachten met spanning naar de uitkomst. Vraag is ook hoe de Noren de schadeclausules voor late leveringen zullen gebruiken om hun extra kosten aan NHI te rekenen.
Wordt ongetwijfeld vervolgt!