Bezig met laden...

Logboek

Kort nieuws: Rapport Gazelle-ongeval - Kobe Bryant rechtszaak voorbij - Black Hawk levering en crash -

Kort nieuws: Rapport Gazelle-ongeval - Kobe Bryant rechtszaak voorbij -  Black Hawk levering en crash -

AAIU publiceert ongevalsrapport van de Gazelle N505HA in EBKT

De Belgische Air Accident Investigation Unit heeft haar ongevalsrapport gepubliceerd over de crash op 5 september 2018 met de Gazelle SA341G met registratie N505HA. Het is een lijvig rapport geworden waarbij alle aspecten van de crash uitgebreid aan bod zijn gekomen. Het rapport werd opgesteld in samenwerking met de BEA (de Franse luchtvaart veiligheid autoriteit), Safran Helicopters Engines en Airbus Helicopters. Zoals steeds staan er veel raadgevingen in het rapport die voor ons piloten van grote nut kunnen zijn.

De directe oorzaak van de crash was het feit dat de FFC hefboom (Fuel Flow Control) niet in de volledige voorwaartse stand stond, waardoor de turbine geen 100% vermogen kon leveren welke nodig was om de hoge hoveroperatie boven de hangaar naar de runway te kunnen voltooien. Een vervuilde luchtinlaat was een secundaire oorzaak van het mindere vermogen.

Toen de piloot wilde overgaan van hover naar voorwaartse vlucht was het beschikbare vermogen onvoldoende en blies de turbine op (luide knal) waardoor het vermogen volledig wegviel. Hierdoor crashtte het toestel. (lees hier verdere details)

 

Rechtzaak over crash met Kobe Bryant beëindigd

Vanessa Bryant en een aantal andere betrokkenen zijn overeengekomen om een rechtszaak tegen het helikopterbedrijf in der minne te regelen. Bij de crash verloor Vanessa Bryant haar echtgenoot Kobe, haar dochter Gianni en zes andere kennissen.

De getroffen overeenkomst zal vertrouwelijk worden gehouden maar het spreekt voor zich dat de miljoenenclaim van Mevrouw Bryant minstens deels zal worden ingewilligd.

De rechtzaak tegen operator Island Express Helicopters, eigenaar van de Sikorsky helikopter, Island Express Holding, de erfenis van de overleden piloot en een derde bedrijf wordt nu beëindigd omdat deze vier partijen het eens zijn met de getroffen overeenkomst. 

 

Fillipijnse Luchtmacht krijgt weer 5 nieuwe Sikorsky S-70i Black Hawks, maar verliest er ook een door een crash

Vorige maandag kreeg de Filipijnse luchtmacht nog eens 5 Sikorsky S-70i Black Hawk militaire helikopters geleverd door Sikorsky Polen. 

Lt. Col. Maynard Mariano, woordvoerder van de Philippine Air Force (PAF), bevestigde dat de 5 splinternieuwe Black Hawk helikopters geladen waren in een Antonov transport vliegtuig welke aangekomen is op de Clark Air Base in het Filipijnse Pampanga.

De vijf Black Hawk helikopters maken deel uit van een bestelling van 16 helikopters die het Filipijnse leger bij Sikorsky heeft geplaatst en welke gebouwd worden bij Polskie Zaklady Lotnicze Sp.z.o.o., de Poolse Sikorsky dochter. Zes helikopters werden reeds in november 2020 geleverd. De laatste vijf stuks worden verwacht tegen eind 2021. Ze werden aangekocht ter vervanging van de verouderde Huey helikopters. 

Maar op donderdag 24 juni 2021 crashtte een nieuwe Filipijnse Black Hawk bij een nachtelijke trainingsvlucht nabij Capas, in de provincie Tarlac op het Filipijnse eiland Luzon. Bij de crash kwamen drie piloten en drie passagiers om het leven. Omdat de oorzaak van de crash nog niet bekend is worden de overblijvende 10 Black Hawks aan de grond gehouden.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *