Bezig met laden...

Logboek

Pakistan geeft Turkije 1 jaar uitstel voor T-129 ATAK leveringen

Pakistan geeft Turkije 1 jaar uitstel voor T-129 ATAK leveringen

Pakistan bestelde bij TAI, in juni 2018, 30 helikopters van het type T129 ATAK voor een totaal bedrag van $1.5 miljard. De T129 ATAK is een joint venture tussen Leonardo en het Turkse TAI. De T129 wordt in Turkije bij TAI gebouwd.

TAI was zeer fier met deze order en vertelde toen dat het nog met andere landen in gesprek was over de T129. Turkije ziet de T129 ATAK als een concurrent voor de Boeing Apache en de Airbus Tiger.

We zijn intussen bijna 1,5 jaar verder en er is nog weinig vooruitgang gemaakt met het order. Reden hiervoor is dat turbines, de LHTEC T800-4A, in Amerika worden gebouwd en dat de Amerikaanse regering geen exportvergunning wil afleveren voor deze turbines naar Turkije. De Amerikanen hebben Turkije op hun zwarte lijst voor militaire exportvergunningen geplaatst sinds Turkije een Russisch luchtafweersysteem van het type S-400 kocht.

Als gevolg daarvan beëindigde de US de militaire samenwerking met Turkije op gebied van de F-35 Lightning II gevechtsvliegtuigen en werden ook andere militaire technologie aan Turkije onder embargo geplaatst. 

Pakistan en Turkije werken nu samen om de Amerikanen ervan te overtuigen alsnog de LHTEC (een joint venture tussen Rolls Royce en Honeywell) turbines voor de T129 te leveren. Turkije heeft intussen Pakistan voorgesteld om bij een negatief antwoord van de Amerikanen de turbine te vervangen door de Turkse TS14000 turbines. Maar deze zullen niet leverbaar zijn voor 2025.

Pakistan heeft in deze discussie TAI een jaar uitstel gegeven op het leveringsschema van de T129 ATAK maar is het niet eens met de alternatieve Turkse turbines. Zonder de LHTEC turbines zal Pakistan de deal openbreken en opnieuw bekijken welke de beste oplossing is voor hun luchtmacht.  

Het wordt dus afwachten of de Amerikanen hun Turkse Nato-bondgenoot verder op de proef zullen stellen.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *