Bezig met laden...

Logboek

US Airforce kijkt naar de waterstof Piasecki PA-890 eVTOL

US Airforce kijkt naar de waterstof Piasecki PA-890 eVTOL

De PA-890 eVTOL is een speciale ontwikkeling van Piasecki Aircraft, het bedrijf van Frank Piasecki die de voorloper van de Chinook, de HRP-1 ontwikkelde.    

De PA-890 is een volledig elektrisch aangedreven 'Slowed-Rotor Winged Compound'-helikopter. Het toestel heeft een traag lopende rotor, een stel vleugels en een staartrotor / propeller. En in plaats van batterijen zorgt waterstof voor de nodige energie!

Deze eVTOL is bedoeld voor gebruik in een verscheidenheid aan missies, waaronder medische nooddiensten (EMS), levering van hoogwaardige On-Demand Logistics (ODL), On-Demand Mobility (ODM) personeels-luchtvervoer; en vele andere commerciële toepassingen.

De PA-890 eVTOL brengt een revolutie teweeg in de markt voor commerciële helikopters, met een reductie van 50% in de directe bedrijfskosten, minder lawaai en zero uitstoot in vergelijking met de huidige op fossiele brandstoffen aangedreven turbinehelikopters. De eVTOL zal naar verwachting s 'werelds eerste emissievrije door waterstof aangedreven compoundhelikopter zijn.

De lage schijfbelasting van de PA-890 eVTOL levert uitstekende zweefprestaties en verminderde geluidssignatuur om de publieke acceptatie tijdens gebruik in stedelijke omgevingen te verbeteren. Het gebruik van een conventionele helikopterarchitectuur voor de andere belangrijke componenten van de helikopter zal de complexiteit en de tijdsduur van de certificering verminderen.

De PA-890 eVTOL is voorzien van een grote vierbladige hoofdrotor, een vleugel met variabele inval die tot 90 graden kan draaien om efficiënt te zweven, en een draaibare staartrotor die zorgt voor anti-koppel- en giercontrole. Terwijl de PA-890 overschakelt naar voorwaartse vlucht, draait de vleugel naar een horizontale positie, waardoor er lift ontstaat om de rotor te ontlasten, en de staartrotor draait om voor een efficiënte voorwaartse voortstuwing te zorgen.

Wanneer de lift- en stuwkrachteisen aan de rotor worden verlicht, wordt het rotortoerental vertraagd. Het gecombineerde effect is een dramatische toename van de efficiëntie en het bereik, terwijl het geluid wordt verminderd. De eVTOL biedt plaats aan vijf personen en een groot bagagecompartiment. De cabinegrootte en indeling maken meerdere configuraties voor verschillende missies mogelijk.

De PA-890 eVTOL Slowed Rotor Compound-helikopter is ontworpen voor FAA-certificering onder de bestaande Part 27-normen, waardoor het technische, kosten- en planningsrisico van het op de commerciële markt brengen van dit product wordt verminderd in vergelijking met meer nieuwe configuraties die een unieke certificeringsbasis vereisen.

De PA-890 is gericht op het penetreren van bekende bestaande markten zoals Emergency Medical Services (EMS) en zal dat succes benutten om kansen te benutten in de opkomende biljoenen dollars kostende Urban Air Mobility (UAM) en Advanced Air Mobility (AAM) markten.

Piasecki plant om het prototype van de PA-890 eVTOL in 2028 te laten vliegen. Het ontwerp heeft interesse van de Amerikaanse luchtmacht ook al omdat de waterstof-energievoorziening het toestel tot 3u laat vliegen zonder tussenlanding.

We zullen dit 'waterstof'-project in de komende jaren blijven opvolgen.

 

Over Piasecki 

Piasecki is een heel bekende naam in de helikoptergeschiedenis. Na Igor Sikorsky met de VS-300 was de Piasecki met de PV-2 de tweede Amerikaanse helikopter in de geschiedenis.

Maar nog bekender was de HRP-1, de allereerste militaire tandemhelikopter, en de eerste helikopter die speciaal voor het Amerikaans leger werd ontworpen door de stichter Frank N. Piasecki. Door zijn nieuwe vorm kreeg deze helikopter de bijnaam van 'Flying Banana' (zie foto links). 

Deze succesvolle tandemhelikopter was de voorloper van de CH-47 Chinook familie. In 1960 werd Piasecki Helicopter Company gekocht door Boeing en werd het Boeing Helicopter.

Frank Piasecki zelf ging verder als Piasecki Aircraft Corp. en specialiseerde zich verder in innovatieve VTOL-systemen. Hij overleed in 2008 op 88-jarige leeftijd. Het bedrijf wordt vandaag geleid door twee zonen van Piasecki.

Foto's © Piasecki Aircraft

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *