
Het is Defensie NL menens en staatssecretaris van Defensie Tuinman bevestigt de noodzaak van extra plaats in Nederland om Defensie toe te laten zich maximaal voor te bereiden op de oorlogsdreiging vanuit Rusland en de wispelturigheid vanuit Washington.
In de voorstelling van de gekozen uitbreidingen en nieuwe locatie voor Defensie hebben wij natuurlijk vooral oog voor de extra mogelijkheden voor DHC, Defensie Commando Helikopters.
- Opvallend zijn de 8 extra laagvlieggebieden voor helikopters. Daarvan zijn er 7 die direct aansluiten bij bestaande laagvlieggebieden en deze opmerkelijk groter maken. Zeeland spant de kroon, de provincie wordt vrijwel volledig een helikopter-laagvlieggebied.
- Het enige compleet nieuw laagvlieggebied is aan de grens met België en sluit aan bij de helikopterbasis Gilze-Rijen (regio gaande van Rijsbergen, Galder, tot Chaam). DHC wil hiermede dichter bij huis kunnen trainen.
- De Oirschotse Heide, een belangrijk helikopter trainingsgebied, krijgt een belangrijke uitbreiding.
- Defensie wil ook extra nieuwe landingsplaatsen op oefengebieden en uitbreiding van bestaande landingsplaatsen.
Staatsecretaris voor Defensie Tuinman verdedigt de extra gebieden als volgt: "Het worden zoveel meer gebieden zodat de impact op de gebieden zo minimaal mogelijk is. We gaan daarnaast ook rekening houden met broedseizoenen en grote festiviteiten."
Het grootste deel van de Nederlanders steunt de plannen van Defensie zo blijkt uit recent onderzoek van Kieskompas in opdracht van de NOS en verschillende regionale omroepen.
Het blijft natuurlijk de vraag wat er zal gebeuren met de protesten tegen specifieke gebieden. De staatssecretaris benadrukt dat de uitbreidingen die nu zijn gekozen, de voorkeurslocaties van Defensie zijn, en dat gemeenten, provincies, omwonenden en andere belanghebbenden nog kunnen reageren.
Van 28 mei tot en met 9 juli kan men op het Ontwerp NPRD en milieueffectenonderzoek reageren door een zienswijze in te dienen. Defensie verwerkt die in een Nota van Antwoord. Eind 2025 stelt het kabinet het Nationaal Programma Ruimte voor Defensie vast.
Maar dan moet Defensie aan de slag en de staatssecretaris ziet het positief: "In 2026 moet de eerste schop in de grond gaan en in 2030 is alles gerealiseerd."
Bronnen:
- Ontwerp Nationaal Programma Ruimte voor Defensie (klik hier)
- Detailkaarten van het Ontwerp Nationaal Programma (klik hier)
Foto en detailkaart © Defensie NL
Klik op de kaart voor meer details
Video:
