Bezig met laden...

Logboek

Leonardo geeft een update over de AW609 - Tiltrotor

Leonardo geeft een update over de AW609 - Tiltrotor

Leonardo (het vroegere Agusta Westland) heeft een update gegeven over de ontwikkeling van de AW609, de nieuwe tiltrotor. Nu de oorzaak van de crash met het prototype van de AW609 bekend is houdt niets Leonardo nog tegen om het programma full speed te gaan afwerken.

In de Oktober programma update was Leonardo zeer positief over AW609 en bevestigde dat ze op schema zitten op het eerste toestel in dienst te stellen in 2019. In de lente heeft AW609 prototype 3 (code: AC3) met succes de ijs conditie testen doorlopen in Marquette, Michigan, en daarmee is het grondwerk gedaan voor de verder testen in 'natuur' winter omstandigheden.

Eind dit jaar wordt begonnen met de vermoeidheidstesten op de romp. Deze testen gaan door in Polen en er zal een complete romp gebruikt worden om levensechte condities te testen gedurende deze vermoeidheidstesten. Er zijn ook een reeks testen aan de gang waarbij onderdelen van toeleveranciers aan de strengste eisen worden onderworpen.  

Er kwam is goed nieuws, nu bekend is dat Transport Canada de AW609’s 2,000-shp Pratt & Whitney Canada PT6C-67A turbine heeft gecertificeerd. Goedkeuring door de Amerikaanse FAA wordt ook tegen eind dit jaar verwacht. De turbinemotor is intussen in prototype AC3 ingebouwd en wordt nu klaargemaakt voor certificatie testen. Dezelfde turbines zullen nu ook in prototype AC1 worden ingebouwd. 

Prototype AC4 is bijna klaar en Leonardo denkt deze voor eind dit jaar klaar te hebben; dit toestel zal vooral worden gebruikt om de avionics te testen en te certificeren. Er is nogal wat werk aan de winkel om de Rockwell Collins Pro Line Fusion touchscreen avionics correct te integreren en dan AC4 klaar te stomen voor zijn eerste testvlucht. Tezelfdertijd is Leonardo ook goed gevorderd met het opstellen van de training manuals en technische onderhoudsdocumentatie. 

Al bij al ziet het er aan stuk beter uit voor de AW609; nu maar hopen dat alles naar wens verloopt en er geen nieuwe problemen opduiken die voor vertraging kunnen zorgen.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *