Bezig met laden...

Logboek

Een kijkje in de geheimen van de Hinde, Mi-24 aanvalshelikopter

Een kijkje in de geheimen van de Hinde, Mi-24 aanvalshelikopter

De Russische Hinde, alias de Mi-24, was jarenlang de meest gevreesde en geheime aanvalshelikopter van de voormalige Sovjet-Unie. Hij kwam in dienst in 1976 bij de Sovjet-luchtmacht en kreeg daar de bijnaam van 'vliegende tank' of 'krokodil'. 

De dubbelcockpit, die ook bij de Amerikaanse gevechtshelikopter AH-64 Apache gebruikt wordt, is een typisch kenmerk van deze helikopter die in vele oorlogssituaties werd ingezet. 

De Hinde werd ingezet voor close air support, antitankmissies en luchtgevechten. De romp was zwaar gepantserd en de titanium rotorbladen konden tegen een inslag van 12,7mm-kogels. De cockpit stond onder druk om de bemanning te beschermen tijdens NBC-condities. De helikopter had een intrekbaar driedelig landingsgestel.

De grootte en het gewicht van de Hinde beperkten zijn gevechtsprestaties, met name de beweeglijkheid en duurzaamheid. Met maximum startgewicht moest de Hinde een rollende start maken, omdat hij anders bijna niet in de lucht kwam. De problemen met de dual-role Hinde hebben geleid tot de ontwikkeling van een vervanger voor de rol als gunship, wat leidde tot de Mil Mi-28 en de Kamov Ka-50

Er zijn zowat 2.650 Hindes gebouwd waarvan er nog vele in dienst zijn in de Russische luchtmacht en in een 30-tal andere landen.

Als je dicht bij huis een Hinde wil bekijken kun je dat doen in het Belgische Legermuseum in Brussel of in het Technikmuseum in Speyer (D).

Of je kunt hiernaast klikken en samen met eigenaar Erik Johnston het toestel van heel nabij bekijken.

 

Foto credit: Av8ter - free license

Onderstaande video toont de geschiedenis van de Hinde en de helikopter in volle actie! 

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *