Bezig met laden...

Logboek

Hill Helicopters toont zijn glass cockpit: een echte revolutie

Hill Helicopters toont zijn glass cockpit: een echte revolutie

Hill Helicopters blijft ons verbazen bij de ontwikkeling van zijn nieuwe HX50 turbinehelikopter.

Deze keer is het niet met de design of de prijs maar met de 'glass cockpit'. In een videobericht stelt Jason Hill dat hij in zijn zoektocht naar de modernste hedendaagse avionics niets kon vinden welke voldeed aan zijn eisen voor een VFR private helikopters. VFR navigeren van een luchthaven naar een officiële  helihaven is prima te doen voor de huidige avionics maar navigeren van een private helistrip maar de weide van een goede vriend dat kun je met deze avionics niet doen zonder door allerlei alarmen te worden afgeschrikt.

En het zou Jason Hill niet zijn als hij dan gewoon aan de slag ging en een glass cockpit ontwikkelde die net dat doet waar de grote merken voor passen. En op de koop toe is de Hill Digital Cockpit (HDC) een pak goedkoper en volledig geïntegreerd met de helikopter en de Ipad.  

Twe grote beeldschermen presenteren alle mogelijke info en beelden die voor de VFR-helikopterpiloot van belang zijn. De Hill SVS (Synthetic Vision System) start waar je huidige navigator stopt, de windrichting krijg je constant te zien, het omringende verkeer wordt aangegeven en het systeem kijkt ook naar de gevaarlijke hoogspanningskabels.   

De Hill Digitale Cockpit bestuurd ook het HHCS (Hill Haptic Control System), die je in de besturing feedback geeft dat je de limiet van een besturingselement bereikt. De betrokken besturing wordt dan harder zodat je voelt dat je tegen de limiet van de mogelijkheden aanzit.

Als op de HDC bijvoorbeeld een waarschuwing oplicht gaat het systeem ook de nodige actie voorstellen. Als je 'tail rotor chip' oplicht zal de HDC ook aangeven dat je zo snel mogelijk moet landen. Je hoeft geen ganse POH (pilot operating handbook) van buiten te leren om met de HX50 te vliegen. 

Dit en nog vele andere mogelijkheden zijn een echte hulp bij het vliegen met de HX50 turbinehelikopter. Hill werkte voor deze intelligente 'glass cockpit' samen met Rightware, een Brits bedrijf gespecialiseerd in het ontwikkelen en bouwen van dashboards voor de autoindustrie. En eerlijk gezegd ze maakten een perfect ontwerp! En het gecertificeerde achterliggende deel van dit systeem wordt gebouwd door Avidyne, een bekende avionics fabrikant. 

Eerdere artikelen over de Hill HX50 kun je hier vinden.

Kijk zelf naar onderstaande video, het zal je ook verbazen!

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *