Bezig met laden...

Logboek

Airbus zal Britse Puma's supporteren tot maart 2028

Airbus zal Britse Puma's supporteren tot maart 2028

De Britse MoD (Ministerie van Defensie) heeft op 6 september een contractverlenging aan Airbus Helicopters toegekend onder de naam "Puma HC2 Follow-On Support Arrangement PP3 CF VTN" voor het onderhoud van de 23 Puma HC2 helikopters in een bijkomende periode april 2025 tot eind maart 2028.

De aanbesteding heeft een geschatte waarde van £320 miljoen of £4,6 miljoen per Puma HC2 per jaar.

De rechtvaardiging voor de toekenning van de contractverlenging aan Airbus Helicopters komt er omdat de Airbus Helicopters de ontwerporganisatie van het Puma Platform is en exclusieve rechten bezit vanuit technisch perspectief, waaronder technische tekeningen, gegevens en ontwerpinformatie, evenals validatie- en certificeringsactiviteiten van componenten die eigendom zijn van het Britse Ministerie van Defensie en die eigendom zijn van Airbus Helicopters voor het Puma Mk2-platform.

Bovendien heeft Airbus bevestigd dat er geen licenties ter ondersteuning van de Puma Mk2 zullen worden verleend buiten Airbus Helicopters Group. Dit maakt dat Airbus Helicopters het enige mogelijke onderhoudsbedrijf is dat de Puma HC2 vloot verder luchtwaardig kan houden. 

Dit contract bevestigt de intentie van de Britse MoD om de toestellen ook na 2025 in dienst te houden. Eerst was gesteld dat de Puma-vloot ten laatste in 2025 uit dienst zou worden genomen en vervangen door een nieuwe vloot NMH-helikopters. 

Hiermede koopt de MoD tijd om zijn strategie over en de specificaties van het NMH-project definitief te bepalen. Anderzijds is het op zijn minst merkwaardig dat de Britten op basis van de 'voorlopige' specificaties vrij snel kozen voor drie kandidaturen (Leonardo AW149M, Airbus H175M en Sikorsky S-70M) maar nu twijfelen om het definitieve lastenboek te finaliseren. 

Ondertussen kan Airbus Helicopters per jaar voor £4,6 miljoen onderhoud plegen aan elke van 23 Puma HC2 helikopters, zeker geen slechte zaak...

Foto © Jack Pritchard RAF - Licensed OGL 1.0

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *