Bezig met laden...

Logboek

Wat leert de oorlog in Ukraine ons over de helikopter?

Wat leert de oorlog in Ukraine ons over de helikopter?

De Russische oorlog in Ukraine is ongetwijfeld de meest trieste militaire operatie in de 21e eeuw in Europa. De vele duizenden burgerslachtoffers en de tienduizenden militairen laten er het leven voor waanzinnige ideeën van een dictator. 

Nu de oorlog al meer dan 15 maanden woedt en er weinig vooruitzichten zijn op een snelle wapenstilstand hebben vele landen hun defensiespecialisten aan het werk gezet om lessen te trekken uit de voorbije militaire operaties op Oekraïens grondgebied. 

Vooral de inzet van aanvalshelikopters op en rond het slagveld is een belangrijk punt in de analyse. Geïntegreerde luchtverdedigingssystemen hebben een groot deel van het slagveld bijna verboden terrein gemaakt voor helikopters. Laagvliegende en langzame helikopters veilig door een moderne luchtverdediging vliegen is bijna onbegonnen werk.

Ook het ontbreken van enige vorm van 'stealth' technologie in de meeste van de in Oekraïne ingezette helikopters maken deze zeer kwetsbaar en onveilig. Sommige militairen experten suggereren dat het tijdperk van de aanvalshelikopter dan ook voorbij is. Andere defensiespecialisten, zoals de Polen concluderen het tegenovergestelde en kopen versneld 96 hoogtechnologische aanvalshelikopters van het type Boeing Apache AH-64E om hun vloot Mil-24/35 helikopters te vervangen. 

Sikorsky, de helikopterfabrikant die bijna uitsluitend militaire helikopters bouwt, stelt dat er geen alternatief is om bepaalde gevaarlijke missies uit te voeren en dat de helikopter zal moeten aangepast worden om met deze gevaren om te gaan.

Ook de Amerikaanse Defensie is het met deze stelling eens en poogt met het Future Vertical Lift programma (FLRAA, FARA, ea) oplossingen te vinden voor de uitdagingen van de nieuwe oorlogsvoering. Naast helikopters heeft de oorlog in Oekraïne ook geleerd dat verschillende types onbemande helikopters en drones een steeds belangrijkere plaats zullen innemen in het oorlogsgebied. 

Een éénduidig eindrapport over de inzet van helikopter en andere VTOL's is nog lang niet geschreven en we zullen nog decennialang over het wel en wee van helikopters moeten schrijven.  

Wat de Russische dictator intussen wel heeft bereikt is dat de militaire budgetten van alle Westerse landen pijlsnel de hoogte zijn ingegaan, dat de oude voorraden aan uitrusting en munitie naar Oekraïne zijn verscheept en dat de NATO als een veel sterkere alliantie uit deze strijd is gekomen. 

Foto Poolse Mi-24: credit Cezary Piwowarski - licensed under CCA Share 4.0 

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *