Bezig met laden...

Logboek

FLASH: helikoptercrash in India - Leger Stafchef Rawat en 12 anderen komen om

FLASH: helikoptercrash in India - Leger Stafchef  Rawat en 12 anderen komen om

Een Russian Helicopter Mi-17V-5 van de Indiase Luchtmacht is gecrasht nabij Coonoor in Tamil Nadu in India. Het toestel is in brand gevlogen.

Aan boord waren onder andere Chief of Defense Staff (CDS) Bipin Rawat (63) en 13 andere mensen waaronder diens echtgenote. De CDS was op weg naar het Defense Staff College in Wellington. Bronnen hebben bevestigd dat 13 van de 14 passagiers overleden zijn waaronder de Chef Staff en zijn echtgenote.

Omstandigheden van de crash

De Russian Helicopter Mi-17V-5 met registratie ZP-5164 vertrok rond 11u50 van de Sulur Air Force basis in het district Coimbatore naar het Defense Staff College in Wellington in Nilgiris waar generaal Bipin Rawat de docenten en de leerling-officieren van de stafcursus zou toespreken. De crash gebeurde 30 minuten later. De helikopter stortte neer in een kloof in de jungle nabij Kattrey, tien kilometer van de bestemming. Het weer in de regio rond Coonoor zou vrij slecht geweest zijn en het zicht werd belemmerd door mist.

Een aantal verkoolde lichamen werden reeds geborgen en een militair werd met zware brandwonden naar het legerziekenhuis in Wellington gebracht. 

Russian Helicopter Mi-17V-5

Gefabriceerd door de dochteronderneming van Russian Helicopters Kazan, de helikopter heeft een weerradar aan boord en is uitgerust met de nieuwste generatie nachtkijkers. Het heeft ook het nieuwe PKV-8 stuurautomaatsysteem en een KNEI-8 avionica-suite. Het kan een maximaal startgewicht van 13.000 kg dragen en een maximaal laadvermogen van 4.000 kg.

Deze Mi-17V-5 is deel van een vloot van 80 helikopters waarvan de eerste in 2012 in dienst werd genomen door de Indische Luchtmacht.

In onderstaande video is een verslag gemaakt van de crash maar ook een overzicht van de verschillende crashes en incidenten met de Russian Helicopters Mi-17 van de Indiase Luchtmacht.  

 

Naschrift 9/12/2021

Het Indiaas leger heeft de twee recorders uit het wrak van de Mi-17V5 kunnen halen. Het is nu te hopen dat de hevige temperaturen van de brand de recorders niet al teveel heeft beschadigd. De helikopter was uitgerust met een recorder voor de vluchtdata en een voor de gesprekken in de cockpit.

Er is een militaire onderzoekscommissie ter plaatse die de oorzaak van de crash moet onderzoeken. Buurtbewoners zijn echter pertinent dat de slechte zichtbaarheid door de mist aan de oorzaak ligt van deze crash.

Er is een korte video opgedoken waar je de helikopter ziet in en uit de wolken net voor de crash. Dit ondersteunt de verklaringen van de buurtbewoners over de zeer slechte zichtbaarheid en het lage wolkendek in de streek. 

Naschrift 7/1/2022

7 dagen na de crash is de zwaar verbrande kapitein Varun Singh, die de crash had overleeft, uiteindelijk aan zijn brandwonden overleden. Er zijn dus geen overlevenden meer van deze crash.

In het voorlopig onderzoeksrapport, dat nog niet is vrijgegeven, zouden twee belangrijke veiligheidssuggesties staan die mogelijk te maken hebben met de oorzaak van de crash. Het betreft:

  • de selectie van de bemanning voor VVIP vluchten
  • uitrusten van de helikopters voor VVIP vluchten met TWAS (terrain awareness & warning system) en veiligheidsvoorzieningen tegen raketten en andere aanvallen

Of er ook opmerkingen staan in het rapport over een IFR uitrusting van de helikopters is niet bekend. 

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *