Bezig met laden...

Logboek

Op bezoek bij... Mister Gazelle (deel II)

Op bezoek bij... Mister Gazelle (deel II)

Ons eerste bezoek in de reeks 'Op bezoek bij...' was een heel speciaal bezoek. We vlogen op een zonnige namiddag naar EBZM, heliport Zomergem, waar we een afspraak hadden Mister Gazelle, Xavier De Tracy.

Xavier is naast een fervent helikopterliefhebber in de jaren ook een helikopterexpert geworden op gebied van de Gazelle. Dit en nog veel anders was de aanleiding om Xavier aan de tand te voelen over zijn hobby en intussen zijn bedrijf. 

Hieronder het tweede en laatste deel van het verslag van ons bezoek, deel I werd gepubliceerd op 4 juni

 

 • Intussen ben je in binnen- en buitenland bekend als specialist Gazelle, en heb je reeds meerdere Gazelle's gereviseerd. Vertel ons wat meer, hoe doe je dat? 
  • Wel ja dat is een uitgelopen hobby, als ik éénmaal voor iets ga dan laat ik dat niet vallen maar bijt ik me er volledig in vast! Don’t think locally, think globally is mijn motto. Vroeger had ik een bedrijf in medische beeldvorming en had ik een wereldwijd netwerk opgezet van distributeurs in 30 landen met in totaal 125.000 gebruikers, dus contacten in het buitenland leggen is voor mij geen onbekend terrein. De helikopter-community is al klein, laat staan voor één bepaald type. Voor ieder helikopter-type is er wel een community; de mensen zoeken elkaar op en helpen elkaar.

 

 • Je hebt weer een aantal toestellen opgekocht? Hoe kom je aan onderdelen om die revisies te doen? Het zijn bijna nieuwe toestellen 
  • Ja, er zijn altijd opportuniteiten, deze keer heb ik een reeks Gazelle SA342M helikopters aangeschaft van het Franse leger (ze houden nog een 30-tal Gazelle's tot 2035). Helaas komen die maar met mondjesmaat binnen (ik heb er nu 4 gekregen maar er komen er nog 7 toe).
  • Alle onderdelen zijn nog steeds beschikbaar van Airbus Helicopters. Je moet weten dat voor iedere Gazelle er nagenoeg 5 gebouwd zijn in onderdelen. Nu, de Gazelle is een militaire helikopter die zodanig sterk gebouwd is dat daar nagenoeg nooit iets aan mankeert. Alles is over-engineerd: de motor is gewoonweg onbreekbaar (de motor heeft exact 0 (= geen) AD’s sinds die uitgekomen is in 1972, beat this!), de  composietpallen zijn 2x sterker dan nodig,  de main gear box kan 1u draaien zonder olie, en noem maar op… oerdelijk!
  • Sinds ik met de Gazelle's begonnen ben in 2013 heb ik heel wat onderdelen (New Old Stock, Factory new, Serviceable…) en alle tools kunnen vergaren. Momenteel heb ik hier 140.000 Gazelle onderdelen op voorraad, meer info kan je vinden op mijn website: www.gazelleparts.com .

 

 • Wat wil je meegeven aan iemand die een helikopter wil kopen? Koop je beter een Rotorway, een Robinson of een Gazelle?
  • Dat is een moeilijke vraag. Er is geen perfecte helikopter. Een RotorWay of eender welke andere kitkopter is goed als men zelf ZEER technisch aangelegd is, anders moet men dit links laten liggen. De meeste helikopterpiloten hebben niet voldoende kennis om een kitkopter succesvol tot een goed einde te brengen. Je moet ook de wilskracht hebben om dit te bouwen, testvliegen, onderhoud te doen, alsook deze vallen niet onder enig type certificatie maar onder een uitzondering (die dan nog per land kan variëren: permit to fly, experimental…). 
  • Dan heb je de helikopters die momenteel in productie zijn (zoals Robinson, Airbus Helicopters, Bell etc…). De juiste helikopter kiezen is een moeilijke keuze. Wat wil je ermee doen (commercieel of privaat), je zal de aanschafprijs moeten bekijken, het aantal zitplaatsen, de performance uiteraard, het onderhoud en overhaul kosten in rekening brengen, de waarde bij wederverkoop, is het een 2-paller, of 3-paller, noem maar op. Maak je huiswerk en spreek met een paar kenners.
  • Als laatste heb je de historical aircrafts (de helikopters die niet meer in productie zijn). Daar vallen heel wat toestellen onder en daar kunnen nog steeds heel goede, robuuste helikopters gevonden worden. Kijk maar even naar de Alouette II, Gazelle, Bo-105, AS350B, BA of B2, Bell206, EC120… maar let op daar kunnen addertjes onder het gras liggen. Kijk goed wat je koopt, kijk na of je die kan inschrijven en onder welk register, heeft die (nog) een type-certificaat, was het vroeger een militair toestel… Laat je bij deze helikopters zeker begeleiden door een persoon die het exact type toestel goed kent! 
    

We kregen een uitgebreide uitleg hoe zo'n revisie in elkaar zit en wat Xavier doet vooraleer de militaire Gazelle als een volwaardig en bijna nieuwe burgerhelikopter terug de lucht in gaat en aan zijn nieuwe eigenaar wordt overgedragen.

Impressionant en schitterend om te zien met welke passie en nauwgezetheid de oerdegelijke Gazelle van gedaante veranderd. Spijtig genoeg waren we onze kredietkaart kwijt anders hadden we onze helikopter ingeruild voor de rode Gazelle die klaar stond om naar een klant in de Verenigde Staten te worden verscheept.

Toen we Xavier bedankten voor de leuke namiddag in zijn Gazelle wereld wisten we bijna alles over de allereerste eerste helikopter die werd uitgerust met de Fenestron staartrotor. Maar boven alles waren overtuigd van de kwaliteit van de legendarische helikopter en even meer van de kwaliteit van het werk van Xavier!

Dank aan Xavier, Mister Gazelle, voor het interessante en boeiende interview en ook dank aan onze huisfotograaf Tom voor de knappe fotoreportage over ons bezoek.

 

 

 

 

 

 

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *