Bezig met laden...

Logboek

Robinson: nieuwe versie van SN22 - Vortex Ring State

Robinson: nieuwe versie van SN22 - Vortex Ring State

Robinson Helicopters heeft een update gemaakt van zijn SN-22 (Safety Notice) over Vortex Ring State.


VERMIJDING, HERKENNING EN HERSTEL VAN DE VORTEX RING TOESTAND 

Een verticale daling of steile nadering, zeker met rugwind, kan ervoor zorgen dat de rotor in zijn eigen downwash vliegt. Bij bepaalde daalsnelheden ontwikkelen zich grote wervelingen als de neerwaartse stroom door de rotorschijf wordt gerecirculeerd.

Een dergelijke toestand staat bekend als vortex ring state (VRS). Als VRS eenmaal bestaat, kan het toevoegen van vermogen (het verhogen van het collectief) de daalsnelheid onverwacht verhogen als gevolg van de toename van de neerwaartse druk die door de rotor recirculeert.

Herstel kan alleen worden bereikt door de rotorschijf uit zijn eigen downwash te halen. Om VRS te vermijden, moet u de daalsnelheid verminderen voordat u de luchtsnelheid verlaagt. Een goede regel om te volgen is om uw luchtsnelheid nooit lager te laten zijn dan 30 knopen totdat uw daalsnelheid minder dan 300 voet per minuut is.

Tekenen dat VRS zich ontwikkelt, zijn onder meer verhoogde trillingsniveaus, verminderde controlebevoegdheid ("mushy controls") en een snelle toename van de daalsnelheid. Piloten moeten altijd op de hoogte zijn van de windomstandigheden en hun dalingen in functie daarvan plannen om VRS te vermijden. Piloten moeten bijzonder alert zijn op de mogelijkheid van VRS tijdens OGE (out of ground effect)-hover of steile naderingen.

Een herstel moet worden gestart zodra VRS wordt vermoed. Vroegtijdige herkenning en onmiddellijk herstel door de rotor uit zijn eigen downwash te halen, is essentieel. Grote besturingsingangen zijn niet nodig en moeten worden vermeden. Na herstel zal het verhogen van de collectieve en/of luchtsnelheid helpen om te voorkomen dat men opnieuw in VRS komt.

Je kunt Robinson SN-22 hier nalezen.

Foto & video: Vuichard Aviation Safety Foundation
Tekst: Robinson Helicopters

Hieronder kun je een video bekijken van de Vuichard Recovery Aviation Safety Foundation die nog eens duidelijk uitlegt hoe gevaarlijke "Vortex Ring State"-situaties ontstaan en vooral laat zien hoe deze voorkomen kunnen worden. 

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *