Bezig met laden...

Logboek

Zes Nederlandse Chinook CH-47D helikopters bijna verkocht

Zes Nederlandse Chinook CH-47D helikopters bijna verkocht

De Nederlandse Defensie is van plan om 6 verouderde en uit dienst genomen Boeing Chinook CH-47D-transporthelikopters te verkopen aan Het Amerikaanse Billings Flying Service uit Montana. Dit familiebedrijf is gespecialiseerd in brandbestrijding vanuit de lucht.

Dat schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat aan de Kamer. Defensie stoot de toestellen van het type CH-47D af nu 20 nieuwe Chinooks van het type CH-47F MYII CAAS instromen. Ze zijn ondergebracht bij het Defensie Helikopter Commando.

Niet voor Oekraïne
Van der Maat heeft overwogen deze verouderde Chinooks over te dragen aan Oekraïne, maar dat ligt volgens hem niet voor de hand. Ze beschikken over een specifieke cockpit, die alleen in Nederland en Singapore in gebruik is.

“Hierdoor is het lastig om opleidingen en trainingen te verzorgen in internationaal verband”, schrijft Van der Maat. “Daarnaast bemoeilijkt de unieke cockpit toekomstige instandhouding en onderhoud, omdat samenwerking hierop in internationaal verband niet mogelijk is. Billings opereert al langer met CH-47D Chinook-helikopters, die door de Amerikaanse krijgsmacht zijn afgestoten.”

Binnen 3 maanden
Het gaat niet alleen om de verkoop van de helikopers, maar ook van reservedelen en toestel-specifieke testapparatuur. De interdepartementale Commissie Verkoop Defensie Materieel (CVDM) stemde in december al in met de verkoop van deze 6 Chinooks. Het streven is om het contract met Billings Flying Service in maart te tekenen door Domeinen Roerende Zaken van het Ministerie van Financiën. De overdracht is op een nog nader te bepalen moment daarna.

Reeds vervangen

De Chinook CH-47D sinds allemaal sinds eind 2021 door Defensie uit dienst genomen en sindsdien deels opgeslagen door DMO op Woensdrecht en Gilze-Rijen. Intussen heeft Defensie reeds 18 Chinooks CH-47F MYCAAS II helikopters in dienst genomen ter vervanging. De laatste 2 nieuwe helikopters zijn al door Boeing afgewerkt en zijn thans bij SES in Huntville ter afwerking. Ze worden dan naar Antwerpen gevaren en gaan dan via de weg naar Woensdrecht waar DMO deze helikopters uitrust met specifieke apparatuur.

Billings Flying Service 

Zodra het contract is ondertekend, worden de helikopters naar Billings, Montana, gebracht om een intern reset- en modificatieprogramma te ondergaan ter ondersteuning van het zware werk, de luchtbrandbestrijding en de nuts- en infrastructuuractiviteiten van het bedrijf. De verwachte ingebruikname is eind 2023 tot en met 2024.

Billings Flying Service (BFS) is een Amerikaanse leverancier van helikopterdiensten voor het zwaar tillen die gespecialiseerd is in CH-47 Chinook-operaties in brandbestrijding vanuit de lucht, nutsvoorzieningen en constructie.

BFS bezit en exploiteert een FAA 145 en door Boeing-gecertificeerde onderhouds-, reparatie- en revisiefaciliteit (MRO) voor de CH-47 Chinook, en een geautoriseerd Honeywell Flight Control Systems (FCS) Repair Station.

Deze gespecialiseerde onderhoudswerkplaats ondersteunt de BFS Chinook-vloot, een aantal commerciële CH-47-klanten, het Amerikaanse leger en buitenlandse militairen. 

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *