Bezig met laden...

Logboek

Wie koopt MD Helicopters?

Wie koopt MD Helicopters?

Sinds het vertrek van Lynn Tilton als CEO van MD Helicopters (het vroeger McDonnell Douglas Helicopter Systems) in maart 2020 bleef het vrij stil rond de bouwer van helikopters met NOTAR (een systeem die de staartrotor overbodig maakt bij een helikopter).    

Lynn Tilton werd in juli 2005 eigenaar van MD Helicopters toen haar private investeringsbedrijf Patriarch Partners de onderneming kocht van de Nederlandse holding RDM van de bekende Nederlandse ondernemer Joep Van Den Nieuwenhuyzen. Tilton verliet in 2020 MD Helicopters omdat de rechter haar toen verplichtte om MD Helicopters te verkopen ten voordele van de faling van Zohar, een investeringsfonds van Lynn Tilton. 

Diezelfde rechter benoemde Alan Carr als enige bestuurder van MD Helicopters met een mandaat om MD Helicopters te leiden, te laten groeien en de mogelijkheden te onderzoeken om de onderneming te verkopen ten voordele van de schuldeisers van Zohar.

In een zeldzaam interview in het helikoptermagazine Vertical vertelde Carr dat MD Helicopters een gezond bedrijf is met de nodige liquiditeiten die nu betere zaken doet dan onder CEO Tilton. Bestuurder Carr heeft een management team opgericht die als CEO de onderneming dagdagelijks bestuurt. Daarnaast is hij op zoek naar mogelijke overnemers voor de aandelen van MD Helicopters.

Het feit dat Alan Carr de nodige publiciteit zoekt met de verkoop van de aandelen van MD Helicopters, doet vermoeden dat dit geen eenvoudige verhaal is en er geen bekende helikopterfabrikanten staan aan te schuiven om MD Helicopters in the lijven. Maar naast 'trade-buyers' ziet Carr ook mogelijkheden voor private-equity bedrijven of andere financiële investeerders om met MD in zee te gaan. 

Vertical sprak met Carr ook over de barslechte reputatie van MD Helicopters op het gebied van de leveringen van onderdelen voor de verkochte helikopters. Hij gaf toe dat dit beter moet en dat hij een task-force heeft opgericht die de problematiek met wisselend succes heeft aangepakt. Toch belooft de baas van MD Helicopters beterschap. Of MD hiermede zijn bestaande klanten zal kunnen overtuigen is alsnog de vraag. 

Maar de hamvraag blijft: Wie koopt MD Helicopters?   

 

Naschrift van de redactie: 

  • De problematiek van de onderdelenvoorziening en de moeilijke toekomst van MD is blijkbaar ook de voornaamste reden waarom de Belgische Politie geen interesse heeft om MD Helicopters te weerhouden als kandidaat voor de vervanging van haar huidige MD500 en MD902 vloot.  
  • Recent, oordeelde dat het Hooggerechtshof van Arizona dat MD Helicopters een schadevergoeding moet betalen aan de Nederlandse staat in een zaak van 20 jaar geleden (toen het Nederlandse RDM eigenaar was van MD Helicopters). MD Helicopters kon toen, 5 jaar na het order, de door Nederland bestelde helikopters niet kon leveren. Lees hier   

Foto copyrights: MD Helicopters 

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *