Bezig met laden...

Logboek

400 Airbus helikopters krijgen speciale inspectie na recente crash in Noorwegen

400 Airbus helikopters krijgen speciale inspectie na recente crash in Noorwegen

Noorwegen en Airbus Helicopters is blijkbaar een gevaarlijke combinatie. Nadat in April 2016 een zware crash met een Airbus  H225 bij het Noorse Bergen het leven kostte aan 13 inzittenden is op 31 Augustus 2019 bij Alta een Airbus H125 (vroegere naam: AS350 B3e) gecrashed met 6 dodelijke slachtoffers als gevolg.

Opmerkelijk aan deze crash is dat de Airbus H125 met call-sign LN-OFU slechts 73 uren had gevlogen sinds nieuw. De Noorse AIBN (Accident Investigation Board Norway) is samen met de Franse BEA en experts van Airbus Helicopters en motorbouwer Safran begonnen aan het technische onderzoek van de crash.

Na de eerste onderzoeksdaden heeft Airbus Helicopters een ASB (Alert Service Bulletin) uitgestuurd naar de eigenaars van 400 recent gebouwd H125, AS550 en H130 helikopters. Intussen heeft EASA een EAD (Emergency Airworthiness Directive) 2019-0225E uitgegeven op 11 September 2019 om de voorzorginspectie onmiddellijk ut te voeren.  

De instructies specificeren een inspectie van de koppeling tussen de motor en de gearbox van de hoofdrotor. Deze voorzorgsinspectie is direct gelinkt aan het onderzoek van de Noorse crash en zou er kunnen op wijzen dat bij de gecrashte Airbus H125 de koppeling tussen motor en hoofdrotor is losgekomen. 

Zowel de Noorse AIBN als Airbus Helicopters wijzen er echter op dat de oorzaak van de crash nog niet bekend is. Wel is bevestigd dat er geen technische interventies gebeurd zijn aan de koppeling tussen motor en hoofdrotor sinds het toestel de fabriek van Airbus Helicopters in Frankrijk verliet.

Het onderzoek is bemoeilijkt omdat een brand na de crash, de geheugenmodule van de Airbus H125 zwaar heeft beschadigd. Deze module verzamelt en bewaart alle vluchtdata en videobeelden van de cockpit en is van cruciaal belang voor een ongevalsonderzoek. 

De crash gebeurde op zaterdag 31 Augustus gedurende een serie rondvluchten. Bij een van deze vluchten crashte de helikopter in de bergen, waarna de helikopter in brand vloog. Er waren geen overlevenden. 

Foto copyright: E. Karlsen (thanks for sharing)

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *