Bezig met laden...

Logboek

UPDATE (3): Nederlandse Chinooks actief in Albanie

UPDATE (3): Nederlandse Chinooks actief in Albanie

Deze voormiddag zijn twee Chinooks van de Nederlandse Luchtmacht DHC (Defensie Helikopter Commando) vertrokken naar Albanië. Defensie stuurt deze Chinook-transporthelikopters naar Albanië om er te helpen bij het bestrijden van de hevige bosbranden.

Omstreeks 11u LT zijn de Chinook D-102 en D-665 (GRZLYI 1 & 2) vanop de basis Gilze-Rijen vertrokken richting Frankrijk. Daar maken ze een tussenstop vooraleer ze naar Albanië zullen doorvliegen.

Verwacht wordt dat ze zaterdag aan de bluswerkzaamheden kunnen starten. De Chinooks zijn uitgerust met een bambi bucket. Dat is een flexibele zak waarmee per keer 10.000 liter op het vuur kan worden gegooid. De Chinooks halen het water uit de Golf van Vlorë. Dit is een inham van de Adriatische Zee waar het schiereiland aan grenst.

Het is niet de eerste keer dat de Chinooks gaan helpen bij grote branden. Op 23 en 24 april 2021 kwamen de Chinooks ook België te hulp om een grote natuurbrand in Brecht te blussen. 

Update 1:  6 augustus 14:00

Beide Chinooks die vanwege de natuurbranden naar Albanië vliegen, zijn via een tussenstop in Zuid-Frankrijk inmiddels op de helft. Na een vlucht van zo’n 6 uur gisteren, leggen de transporthelikopters vandaag het laatste stuk van nog eens ongeveer 6 uur af.

Volgens de huidige planning begint de luchtmacht morgen, zaterdag, met het blussen van de branden op het schiereiland Karaburun. Dat gebeurt met een zogenoemde bambi bucket die onder de Chinook hangt. Het toestel stort via de flexibele zak steeds zo’n 10.000 liter water op het vuur. In Albanië gebeurt dat bij daglicht, van ’s morgens 06.00 uur tot ’s avonds 20u

Naast de bemanning en techneuten is er ook een Mobile Air Operations Team mee naar Albanië. Dit grondteam houdt nauw contact met de Chinookbemanning, haakt de bambi bucket onder het toestel en houdt toezicht op plekken waar de helikopter landt. Het MAOT zorgt er bovendien voor dat de Chinook de bambi bucket vult in wateren die diep genoeg zijn. Normaal gesproken heeft zoetwater de voorkeur. In de buurt van de brandhaarden is dat echter niet voorhanden. Daarom wordt er bluswater uit de Adriatische Zee gehaald. Die ligt vlak bij de brandhaard, voor een Chinook op maximaal 5 minuten vliegen.

De Chinooks zijn gedurende de blusoperatie gestationeerd op het militaire deel van Tirana International Airport. Dat is op 25 minuten vliegen van het te blussen gebied. Hemmelder hoorde al dat de dankbaarheid onder de bevolking groot is, dat Nederland de helikopters stuurt. “De Albanese luchtmacht blust op dit moment met 1 Cougar-helikopter. Die kan de hulp goed gebruiken.” Een Cougar kan overigens maximaal 2.500 liter water per keer droppen, dus fors minder dan de Chinook.

Update 2: 7 augustus 2021

Gisteren zijn de Chinooks veilig en wel aangekomen op de luchthaven van Tirana. Na een korte nacht is deze ochtend vroeg, om 06.30u LT, gestart met blussen. Plan voor vandaag: 7.000 liter per drop, 3 bemanningen die elk een blok van 4u vliegen tot vanavond. Veel succes daar!

Intussen hebben de lokale media reeds melding gemaakt van de Nederlandse hulp bij de brandbestrijding. Zie hier een video op Top Channel Albania en een hier. Goeie job van DHC!

Na een volledige dag blussen hebben onze vliegers reeds 150.000 liter (een 22-tal sorties) op de brandhaarden van het Karaburun-schiereiland gegooid. 

Voorlopig is het niet bekend hoelang de twee Chinooks en de Nederlandse ploeg in Albanië blijven.    

Update 3: 8 augustus 2021

Ook vandaag een intensieve blusdag: 4 runs van 3 uur met 3 crews. De mens achter, in & om de machine. ‘Uiteindelijk blust de helikopter geen branden, het zijn de mensen in ons detachement die dit samen met de brandweer doen’. Respect voor techneuten, grondteam/MAOT & bewaking.  

 

Foto & video credits: Defensie NL

Video:
Video afspelen...

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *