Bezig met laden...

Logboek

Airbus bouwt een UH-72B op basis van de Airbus H145 met fenestron

Airbus bouwt een UH-72B op basis van de Airbus H145 met fenestron

Op de virtuele beurs van de Amerikaanse Nationale Garde (NGAUS) kondigde Airbus Helicopters een nieuwe versie aan van haar Lakota helikopter. 

De huidige Lakota, de UH-72A, is een militaire versie van de vierbladige Airbus H145. Sinds 2006 zijn er meer dan 460 stuks van dit type gebouwd in de USA en geleverd aan het Amerikaans leger. De laatste UH-72A, de 463e is reeds eind september 2020 gebouwd.

Vanaf oktober 2020 zal Airbus Helicopters de Lakota UH-72B bouwen voor de Amerikaanse Defensie. Deze versie is de militaire versie van een H145T2 uitgerust met een Fenestron staart rotor, zwaardere motoren, verbeterde besturing en de Helionix avionics suite. Deze upgrade zal zorgen voor een meer performante helikopter, meer veiligheid en minder werklast voor de piloot. Ook de UH-72B is uitgerust met een vierbladige rotor en niet met een vijfbladige zoals de allerlaatste versie van de Airbus H145. 

De eerste UH-72B helikopters zullen begin volgend jaar in dienst worden genomen door de US Army National Guard.

Het Amerikaans leger is opgetogen over deze upgrade en is vooral opgetogen dat deze upgrade komt zonder R&D kosten voor het leger of de belastingbetaler. Dit staat in schril contrast met de vele miljoenen die de US Army spendeert aan de Future Vertical Lift programma's.    

Net als de Airbus UH-72A zal de nieuwe Lakota UH-72B gebouwd worden in de Airbus fabriek van Columbus, Mississippi. In die werken 40% veteranen van het Amerikaans leger. De Lakota's  worden ingezet voor SAR, hulp bij rampen, anti-drugs operatie's en levensreddende MEDEVAC vluchten. Het leger heeft ook 16 Lakotota's gekocht voor trainingsdoeleinden.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *