Bezig met laden...

Logboek

Helikopters beschermen fruitbloesems tegen nachtvorst

Helikopters beschermen fruitbloesems tegen nachtvorst

De lente is de periode waar de natuur ontwaakt en de eerste tere bloesems en knopjes bij de fruitbomen de kop opsteken. Maar de maanden maart en april hebben dikwijls nog een paar nachten die vergezeld gaan met bijtende nachtvorst en dan kan er snel veel schade zijn aan de tere bloesems.

Hier te lande gaan de fruitboeren deze nachtvorst te lijf met vuurpotten maar in Frankrijk en Canada gebruiken de fruitboeren helikopters om deze bloesems en de tere knopjes te beschermen. Kersenknoppen beginnen te verschijnen, maar de koudere temperaturen kunnen de kwetsbare knoppen beschadigen, dus kersentelers doen er alles aan om het waardevolle gewas te redden.

Dit jaar zijn de helikopters eerder gestart dan normaal, maar de kou in plaats van regen is hier debet aan. In Canada gebruikt men de helikopters om warmere lucht in de boomgaarden te duwen. 

Dit is een kritieke tijd van het jaar, vooral voor zacht fruit zoals abrikozen, perziken en kersen. Het verhogen van de temperatuur met een paar graden kan wonderen doen.

"In deze tijd van het jaar trachten we de vorst weg te blazen. Als er een inversie is, is het een paar graden warmer, hogerop. De helikopter duwt die warme lucht naar beneden en duwt de koude lucht die bij de boom. Een klein beetje kan al helpen", zegt een Canadese fruitkweker. "En dat is de prijs die we moeten betalen, om prachtige gewassen op de markt kunnen brengen als het oogsttijd is."

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *