Bezig met laden...

Logboek

Stichting Alouette Museum (AMB) brengt Alouette's terug thuis (deel 1)

Stichting Alouette Museum (AMB) brengt Alouette's terug thuis (deel 1)

Helikopters hebben altijd al een speciaal plaatsje in ons collectief geheugen. Nederlanders of Vlamingen hebben deze vorm van heimwee naar twee helikopters die intussen bijna monumenten zijn geworden. Vlamingen doen het met de Seaking helikopters en Windkracht 10, de Nederlanders doen het met de bekende Alouettes en de Grashoppers.

Hoe het allemaal begon met de Alouette III

Dit is een verhaal over een enthousiaste technicus en modelbouwer met heimwee en liefde voor de Aérospatiale Alouette III. Zijn naam: Henk van Harten, hij runt in Barneveld een bedrijf in landbouwmechanisatie en heeft een passie voor de beste helikopter van zijn tijd: de Alouette III. 

Henk was al vrij jong een fervente luchtvaartliefhebber en modelbouwer. Hij vloog wel met Rc (radio-controlled) fixed wing en helikopters, maar zijn grote passie was de Sud Aviation SA 315 Lama. Bij toeval ontmoette Henk Fred Coenen, iemand die de Rc Alouette III naar een hoger niveau had getild. Het idee ontstond om voor het 50-jarig jubileum van de Alouette III bij de Koninklijke luchtmacht in 2014 een vliegdemonstratie met vier Grasshoppers - Alouette III  modelhelikopters te geven.

Het idee was simpel, maar er moesten nog wel twee ervaren piloten gevonden worden om dit team mede gestalte te geven. Deze twee piloten werden gevonden in Albertino Doomen en Peter van Diermen. Allebei veel ervaring met grote helikopters aangedreven door turbine.

In 2011 startte Fred Coenen de bouw van vier Alouette III Rc helikopters in de Grasshopper kleuren. Een jaar later begonnen vliegtrainingen op het Militaire Luchtvaartterrein Deelen. Trainingen die voor veel mensen binnen de luchtmacht geheim bleven. 

Na intensieve voorbereidingen werd op 12 september 2014 een prachtige demonstratie verzorgd op vliegbasis Gilze-Rijen. Een Rc Team dat op de luchtbasis met vier grote Rc modellen van 2,6 meter een show gaf, dat was nooit eerder vertoond. Iets speciaals was geboren...  Kijk hier naar de beelden van deze demonstratie.

 

Uitfasering Alouette III in Nederland

Tijdens trainingen, maar ook tijdens het 50-jarig jubileum van de Alouette III op Gilze-Rijen was er trots bij militairen en het Grasshoppers Team. Daarnaast heerste er ook mineur bij monteurs en piloten van de Alouette’s, want er hing in de lucht dat de Alouette III na jaren trouwe dienst zou worden uit gefaseerd. Henk van Harten zei hierop: “Het zal niet gebeuren dat de Alouette III uit Nederland verdwijnt, wij moeten hier iets mee.”

Het onvermijdelijke moment brak toch aan: 1 januari 2016 stonden de laatste vier overgebleven blauwe Alouette’s te koop. Deze waren nog in vliegwaardige staat en met een forse prijs. Eind 2018 toonde Malta, die in 1996 al twee Alouette’s van de Koninklijke Luchtmacht hadden kocht, belangstelling en besloot twee kisten te kopen. De weg kwam vrij voor andere kopers.

Eerste Alouette, de A-301 komt naar Barneveld 

Door tussenkomst van Ronald van der Meij en na contact met Defensie, luchtmacht majoor Rob Hoogboom, slaagde Henk van Harten erin de A-301 te kopen. De A-275 werd gekocht door Pieter de Kruif van HeliFlight in Stroe.

Op 11 februari 2019 werd de eerste Alouette III, de A-301, inclusief reservedelen, special tools en boekwerken, in Barneveld afgeleverd.

Een prachtige aanwinst en de start van de Alouette III showroom.

 

Dit is het eerste deel van ons artikel over de Stichting Alouette Museum Barneveld. Met onze speciale dank aan Jurre Lam, auteur van het artikel en Peter van Diermen, secretaris van de Stichting. Komende woensdag kunt u deel II lezen.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *