Bezig met laden...

Logboek

Nieuws uit onze luchtvaartregisters

Nieuws uit onze luchtvaartregisters

Weer tijd om terug te blikken naar nieuws uit de Benelux luchtvaartregisters. 

Het Belgisch burgerlijke luchtvaartregister telt nu 140 helikopters en de militaire vloot bestaat uit 18 helikopters. In Nederland zijn er 77 helikopters ingeschreven in het burgerlijk luchtvaartregister en telt de militaire vloot 75 actieve helikopters.

In de afgelopen maand juli 2022 konden we 2.571 helikopters tellen boven de Benelux, 8% meer dan de 2.387 helikopters in juli 2021. In juli 2020, in volle corona tijden, telden we 2.020 helikopter. De drukste dag in juli was 8 juli 2022 toen we 107 verschillende helikopters telden boven de Benelux.


Goed nieuws voor de eerste Belgische Bell Huey  OO-DON

Op 14 juli maakte de OO-DON, de eerste Belgische UH-1D Uroquois, een geslaagde groundrun op het Nederlandse vliegveld Beek, bij Aircraft Solutions. Hiermede toonde het onderhoudsbedrijf aan dat het toestel bijna vliegwaardig was.

En dan op 4 augustus 2022 was het zover en mocht Jef Keuppens de Huey van de luchthaven Beek naar de helihaven Tielen vliegen, met een Permit To Fly. Het toestel is nu wel vliegwaardig maar de papierwinkel vraagt blijkbaar nog wat tijd. Foto hierboven  © Leo Remmel - met onze dank.

Eens het toestel alle zegeningen en papiermolens heeft doorstaan zullen we er een fotoreportage van maken.   

 

OO-SKY, een mooie Guimbal Cabri op EBKT aangekomen

De OO-SKY was reeds op 8 juni 2022 in het Belgisch register ingeschreven op naam van Diatrans (ATB) maar bleef nog een tijdje in Frankrijk.

Het toestel maakte reeds op 4 juli een vlucht van Aix-en-Provence naar Carpentras en bleek dus volledig vliegwaardig.

En op 17 juli maakte de nieuwe Cabri dan zijn eerste vlucht naar België vanop het vliegveld Les Milles naar Wevelgem.

 

 

Engelse MD902 van ESC ingeschreven in het Belgisch register als OO-KSH

De MD902 met registratie G-KSSH werd op 30 juni 2022 uitgeschreven in de het Engels luchtvaartregister met de melding dat het toestel in België zal worden geregistreerd.

De nieuwe inschrijving als OO-KSH in het Belgisch register gebeurde op 15 juli 2022.

Het toestel was reeds eigendom van het Belgische ESC uit Genk (Zwartberg), een onderhoudsfirma met heel veel kennis van MD-helikopters en het is onderdeel van het Engelse bedrijf Specialist Aviation Services.

 

 

De OO-NHB van het Belgische NHV, een Airbus H145 verkocht aan het Franse SAF Hélicoptères   

De OO-NHB, eigenlijk een MBB BK.117C-2 of Eurocopter EC-145, maar met de nieuwste benaming een Airbus H145, van Noordzee Helikopters Vlaanderen die vroeger onder andere in Frankrijk als “SAMU 59” actief was vanaf Lille, vloog reeds op 01.10.21 terug naar de NHV-helihaven te Oostende.

Deze helikopter maakte op 18, 19 en 27.07.22 diverse testvluchten vanop de NHV-basis te Oostende. Op 28.07.22 vloog het toestel vanaf Oostende naar Frankrijk, waar het werd verkocht aan SAF Helicopteres te Albertville. Op 4 augustus 2022 werd het uit het Belgische register uitgeschreven.

 

De vroegere MUG-Heli staat op EBKT

DE OO-HSN, een Aérospatiale AS.355F2 Ecureuil, van Heli Service Belgium (H.S.B.) nv, werd eind vorig jaar uit dienst genomen als MUG-helikopter van het IMDH-vzw te Sint-Jan in Brugge.

Deze helikopter heeft sindsdien niet meer gevlogen en werd op 08.07.22 zonder rotor gestockeerd opgemerkt in de HSB-loods op de luchthaven van Wevelgem.

Het is weinig waarschijnlijk dat dit 33-jaar oude toestel ooit nog zal vliegen. 

 

OO-RUN Robinson R-22 Beta kreeg ook een nieuw kleurtje

Deze R22 helikopter werd na zijn grote 12-jaars revisiebeurt voorzien van een volledig nieuw kleurenschema. Deze helikopter werd herschilderd in een basis grijs kleurenschema met donkerblauwe romp en staartboom en reeds zo opgemerkt op het vliegveld van Hoevenen op 12.07.22. Het is op de staartboom naast zijn witte Belgische kenletters tevens voorzien van een witte “helicopterflights.be” sticker.

We zoeken een foto van de helikoper in zijn nieuw kleurenpallet.

 

NHV zet ook haar Airbus Dauphin OO-NHM te koop

Nu het contract met de Nederlandse Kustwacht de laatste maanden ingaat stelt de Oostendse helikopteroperator NHV ook zijn kanariegele Airbus Dauphin 2 met registratie OO-NHM te koop.

Het toestel uit 2006 heeft ongeveer 5.050 vlieguren op de teller staan.

Voorlopig vliegt het nog samen met de OO-NHU, de OO-NHV, de OO-NHX en de OO-NSZ de Kustwachthelikopter.   

In het totaal staan nu 31 Benelux-helikopters te koop - klik hier.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *