Bezig met laden...

Logboek

Geschiedenis van de SAR-helikopters in Nederland

Geschiedenis van de SAR-helikopters in Nederland

Nu de Kustwacht-helikopters in Nederland aan een nieuw hoofdstuk beginnen voor de komende 10 jaar willen we even naar het verleden terugvliegen om de 63 jaar geschiedenis van SAR-helikopters in kaart te brengen.

 • Het begon in 1959 als de Koninklijke Nederlandse Luchtmacht acht Alouette II helikopters (H-1 -> H-8) krijgt met lier die werden ingedeeld als 'Search And Rescue/Tactical Air Rescue-detachement’ bij het 298 Squadron op de basis Ypenburg, met standplaatsen op Vliegbasis Leeuwarden en op de Waddeneilanden.
 • In 1962 werden de acht Alouette II SAR-helikopters in een aparte eenheid ondergebracht, met als thuisbasis nog steeds Ypenburg
 • Eind 1966 werden de Alouette II helikopters vervangen door vijf Alouette III helikopters met de registraties H-08, H-20, H-67, H-75 en H-81. De eenheid SAR/TAR werd een zelfstandig eenheid. 
 • In 1968 verhuisde de eenheid naar de Vliegbasis Soesterberg en kreeg twee nieuwe taken: VIP-transport voor het Koninklijk Huis en luchtfotografie. De eenheid kreeg de naam: SAR/Fotovlucht. De TAR opdracht werd uit het takenpakket genomen.
 • In 1977 verhuisde de eenheid naar de Vliegbasis Leeuwarden. Hierdoor raakte de eenheid het VIP-transport kwijt.
 • In 1994 werden de Alouette III helikopters vervangen door drie Agusta AB412 SP helikopters met registraties R-01, R-02 & R-03. Deze drie worden gestationeerd op vliegbasis Leeuwarden en op Vlieland Heliport. Nu raakte de eenheid haar luchtfotografie taak kwijt.
 • In 1995 kreeg de eenheid de naam: 303 SAR Squadron en kreeg later ook de kustwacht taak bij
 • Vanaf januari 2014 vloog NHV, Noordzee Helikopters Vlaanderen, missies voor de Nederlandse Kustwacht. 
 • Op 1 januari 2015 werden de Agusta AB412 SP helikopters volledig uit dienst genomen en het 303 Search and Rescue Squadron na 55 jaar werd opgeheven. Dit is het einde van de militaire SAR die nu volledig is geprivatiseerd. De toestellen krijgen een tweede leven in het Peruviaanse leger.
 • Vanaf 1 januari 2015 worden alle SAR- & Kustwachttaken uitgevoerd door NHV, die daarvoor in 2014 een contract voor vijf jaar afsloot met de Nederlandse Overheid. NHV heeft hiervoor totaal vier AS365 Dauphin2 helikopters op Vliegveld De Kooy in Den Helder en op de Maasvlakte in Rotterdam gestationeerd met de Belgische registraties OO-NSZ, OO-NHX, OO-NHV en OO-NHU.
 • In maart 2020 verlengt de minister van Infrastructuur en Waterstaat het contract van NHV voor de uitvoering van de Kustwachthelikopter operatie met 2 jaar. Normaal liep het contract eind juni 2020 ten einde nu loopt het tot eind juni 2022.
 • In mei 2022 wordt het contract met NHV verlengd tot uiterlijk eind 2022 om Bristow de mogelijkheid te bieden om tegen 4 november 2022 volledig klaar te zijn en ondertussen geen onderbrekingen te hebben bij de Kustwachthelikopter.
 • Op 4 november 2022 start helikopteroperator Bristow, na de fusie met Era de grootste helikopteroperator ter wereld, voor de komende 10 jaar aan zijn opdracht als Kustwachthelikopter. Hiervoor worden nu drie Leonardo AW189 ingezet, waarbij er altijd 2 operationeel zullen zijn. De helikopters zijn gebaseerd op het vliegveld Den Helder en het vliegveld Midden-Zeeland en kregen de registraties PH-SAR, PH-NCG en PH-BSR.

Dit is een overzicht van 63 jaar SAR of Kustwachthelikopter aan de hand van vier verschillende types helikopter. Vanaf 4 november begint de vijfde, de Leonardo AW189 aan zijn hulpverlenende taak! Wij wensen de nieuwe operator Bristow veel succes toe!

Foto's © Kustwacht - Tom Buysse - Defensie NL

3 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *