Bezig met laden...

Logboek

ALERT: een nieuwe AD voor de Bell JetRanger X 505

ALERT: een nieuwe AD voor de Bell JetRanger X 505

Op 23 februari 2021 berichtten we dat EASA een EAD (Emergency Airworthiness Directive) had uitgestuurd voor de collectieve besturing van de Bell 505 JetRanger X. EASA vermelde toen expliciet dat deze EAD een interim actie was in afwachting van eventueel nieuwe instructies.

Het betrof een rapport welke Bell had ontvangen over een collectieve besturingshendel van de Bell 505 die barsten vertoond. Dit probleem kan leiden tot het afbreken van de hendel en daardoor de onbestuurbaarheid van de helikopter veroorzaken.

Transport Canada, de luchtvaartautoriteit die de Bell 505 JetRanger X heeft goedgekeurd, verplicht nu om de 25 vluchturen speciale FPI's in plaats van een eenmalige controle. 

FPI staat voor 'fluorescent penetrant inspection' en is een non-destructieve manier om door middel van fluorescent licht heel kleine barstjes te kunnen ontdekken in de collectieve besturingshendel van de helikopter. Bell heeft hierover een 'Alert Service Bulletin' uitgebracht.  

Het probleem met de collectieve besturingshendel kwam aan het licht toen bij een Bell 505 van de Stockton Police (Californië, US) gedurende een pre-flight controle afbrak. Een dergelijke breuk in volle vlucht zou zeker fataal geweest zijn voor bemanning en het toestel.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *