Bezig met laden...

Logboek

Bell toont de militaire Invictus 360, de onoverwinnelijke

Bell toont de militaire Invictus 360, de onoverwinnelijke

Nadat Sikorsky een paar dagen geleden zijn Raider X prototype als bijna afgewerkt en vliegklaar verklaarde, is het nu de beurt aan concurrent Bell die met een video en een mooie reeks foto's laat zien dat de Bell 360 Invictus klaar is om de strijd aan te gaan met de ...Raider X. 

Beide toestellen bekampen elkaar in het FARA-programma van de Amerikaanse Defensie. Het FARA-programma moet de keuze maken voor de toekomstige aanvals- en verkenningshelikopter van het Amerikaans leger, als opvolger van de Bell OH-58 Kiowa scout helikopter. Het Amerikaans leger heeft haar keuze beperkt tot twee kandidaten, Sikorsky en Bell Helicopters.

Beide bedrijven kregen elk $735 miljoen van het leger om hun ontwerpen om te zetten in volwaardige prototypes. Deze prototypes zullen het tegen elkaar opnemen in 2023 waarna het leger zijn uiteindelijke keuze zal maken. In 2028 moet dan de finale helikopterdesign klaar zijn voor productie.

  • Het Sikorsky ontwerp, de Raider X, is een coaxiale helikopter met een push propeller. Het is gebaseerd op de Sikorsky X2 en S-97 Raider prototypes.
  • Het Bell ontwerp, de Invictus 360, is een nieuwe helikopter met een enkele conventionele hoofdrotor, met zijvleugels en een klassieke staartrotor. Het ontwerp heeft ook invloeden en technieken van de nieuwe Bell 525 meegekregen.

De prototypes van zowel Bell als Sikorsky hebben vertraging opgelopen omdat de nieuwe ITEP-turbinemotor van het Amerikaans leger, de GE T901, nog niet beschikbaar is voor helikopterbouwers. Dit zou nog tot minstens november 2022 kunnen duren en het tijdschema voor de nieuwe FARA-helikopter in het gedrang brengen.

Maar in elk geval is Bell er klaar voor. Het ontwerp van de Bell 360 Invictus biedt een ontwikkelingspad met een laag risico om te voldoen aan de vereisten van het Amerikaanse leger voor de FARA (Future Attack Reconnaissance Aircraft). Het toestel biedt veiligheid voor de bemanning en situationeel bewustzijn op het slagveld totdat het gevecht is afgelopen. De Bell 360 is een fly-by-wire helikopter wat extra mogelijkheden biedt voor veilig en zelfs autonoom vliegen wanneer de bemanning het toestel niet meer kan besturen.    

Met wat geluk kunnen we de prototypes in 2023 zien vliegen, en zal het Amerikaans leger dan kunnen beslissen of ze voor de Bell 360 Invictus of voor de Sikorsky Raider X kiest. 

Wordt ongetwijfeld vervolgt...

 

Foto's © Bell Helicopters

 

 

Video:
Video afspelen...

2 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *