Bezig met laden...

Logboek

FLASH: Pools leger wil 22 Leonardo AW101 Merlin aankopen

FLASH: Pools leger wil 22 Leonardo AW101 Merlin aankopen

Op de afgelopen Defense24Day 2023 conferentie in Warshaw, Polen, bevestigde de Poolse generaal Nowak (zie foto) dat het Poolse leger de aankoop plant van 22 Leonardo AW101 zware helikopters. Volgens plan zouden deze worden ondergebracht in de 25e Luchtcavalarie-brigade en worden ze geleverd in de periode 2025-2035.

Deze aankoop zou volgens het nieuwe plan de sterk verouderde Mi- en Mi-17 helikopters vervangen die stammen uit de Sovjetperiode. De informatie van generaal Nowak zou zeer betrouwbaar zijn omdat op dezelfde conferentie ook de Poolse minister van Defensie en verschillende hogergeplaatste Poolse generaals aanwezig waren, die de uitspraak niet hebben tegengesproken. 

Het Poolse landleger zal de tweede gebruiker zijn van de AW101 in het Poolse leger. Eerder kocht de Poolse Marine 4 AW101 helikopters in de anti-onderzeeër versie (ASW). Deze vier helikopters zijn ook voorzien om gevecht zoek- en reddingsmissies uit te voeren (Combat SAR). De levering van deze helikopters is voorzien voor later dit jaar.

Op de conferentie vertelde generaal Nowak ook dat er nog 40 stuks Leonardo Sokol W-3 helikopters in de planning staan. Ook deze helikopters worden geproduceerd in de Poolse helikopterfabriek PZL-Swidnik (deel van de Leonardo Helicopter groep).

Voor zowel de 40 Sokol W-3 helikopters als de 22 AW101 helikopters is nog geen order aan Leonardo gestuurd. Blijkbaar zit de Poolse Defensie te wachten op de nodige budgetten. Maar aangezien Polen zijn defensiebudget boven de Nato-regel van minimaal 2% van het BNP wil optrekken, zou dat geen probleem mogen zijn.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *