Bezig met laden...

Logboek

Rapport van de fatale AW169 crash in het King Power stadion

Rapport van de fatale AW169 crash in het King Power stadion

Op 27 oktober 2018 crashte een Leonardo AW168 met 5 personen aan boord bij het opstijgen vanop het voetbalstadion van het Engelse Leicester. 

Aan boord waren de eigenaar en voorzitter van Leicester City, Vichai Srivaddhanaprabha, twee medewerkers, de piloot en de co-piloot. Niemand overleefde de crash. Srivaddhanaprabha, was de eigenaar van het Thaise bedrijf King Power en ook eigenaar van de Belgische voetbalclub OH Leuven.  

Vrij snel na de crash kwam de Britse luchtvaartonderzoekscel AAIB (Air Accident Investigation Branch) tot de vaststelling dat een technisch mankement aan de staartrotor vermoedelijk de oorzaak was van de crash. Uit het complete onderzoek zijn de volgende oorzakelijke factoren voor dit ongeval gebleken:

  • Het vastlopen van het duplexlager van de staartrotor (zie onderstaande video) veroorzaakte een reeks storingen in het mechanisme voor het regelen van de spoed van de staartrotor, wat culmineerde in het onherstelbare verlies van controle over de spoedhoek van het staartrotorblad.
  • Het ongehinderde koppel van het hoofdrotor en de negatieve hoek van het staartrotorblad resulteerden in een toenemende rotatiesnelheid van de helikopter tijdens het gieren, wat stamp- en rolafwijkingen veroorzaakte en een effectieve controle over de vliegbaan van de helikopter onmogelijk maakte.
  • Het duplexlager van de staartrotor ondervond waarschijnlijk een combinatie van dynamische axiale en buigmomentbelastingen die interne drukken genereerden die voldoende waren om te resulteren in defecte smering en het glijden van de kogels over het loopvlak. Dit zorgde ervoor dat voortijdige, aan het oppervlak geïnitieerde schade door rolcontactvermoeidheid zich ophoopte totdat het lager vastliep.

In de loop van dit onderzoek en naar aanleiding van de bevindingen heeft helikopterfabrikant Leonardo zestien Service Bulletins uitgegeven en heeft EASA negen Airworthiness Guidelines gepubliceerd voor de luchtwaardigheid van de helikoptertypen AW169 en AW189.

In dit rapport zijn acht veiligheidsaanbevelingen gedaan. Deze zijn aan het EASA gericht om zwakke punten of weglatingen aan te pakken die zijn vastgesteld in de regelgeving voor de certificering van grote helikopters (CS29). De aanbevelingen gaan in op de belangrijkste bevindingen van het onderzoek en omvatten: validatie van ontwerpgegevens door leveranciers na de test; voortijdige rolcontactvermoeidheid in lagers; levensduurlimieten, veiligheidsmarge voor het belastingspectrum en inspectieprogramma's voor kritische onderdelen; en beoordeling en beperking van catastrofale faalwijzen in systemen. 

Met dit finaal rapport komt een einde aan lang en diepgaand onderzoek naar de oorzaak van deze fatale crash en wordt het mechanische mankement duidelijk aangetoond. De piloot treft geen enkele schuld aan het ongeval. 

Leonardo heeft reeds gedurende het onderzoek de nodige aanpassingen gedaan en service bulletins uitgegeven om het probleem bij de AW169 en de AW189 helikopters aan te pakken.

Je kunt het volledige rapport hier nalezen: Deel I en Deel II. 

Naschrift:

Het bekende Londense advocatenkantoor Stewarts, die een speciale cel voor luchtvaartongevallen heeft, is door drie van de vijf dodelijke slachtoffers belast met dit dossier. In een uitgebreide reactie stelt het Peter Neenan, partner van het advocatenkantoor dat na hun lezing van het rapport het duidelijk is dat Leonardo verantwoordelijk is voor dit ongeval. Het ligt dan ook voor de hand dat Stewarts binnenkort Leonardo in rechte zal vervolgen.  

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *