Bezig met laden...

Logboek

Gaan de Noren het NH-90 contract opzeggen?

Gaan de Noren het NH-90 contract opzeggen?

In het Noorse parlement is de minister van Defensie, Odd Roger Enoksen, weer eens aan de tand gevoeld over 'de schandaalhelikopters', de bijnaam van de NH-90 helikopters van het Noorse leger. In zijn antwoord verwoorde de minister het als volgt: "Na meer dan tien jaar wachten hebben we nog steeds niet de maritieme helikoptercapaciteit die we nodig hebben." 

Noorwegen heeft tot nu toe 13 NH90-helikopters ontvangen, nadat er in 2001, meer dan twintig jaar geleden, in het totaal 14 werden besteld. Zes hiervan zullen worden geüpgraded en dat zou naar verwachting in het komende jaar worden voltooid. Nu wordt het proces weer verschoven. Leverancier NHI zegt nu dat de werkzaamheden in 2024 klaar kunnen zijn. Maar de minister heeft geen vertrouwen dat deze nieuwe deadline zal worden aangehouden.

De minister was niet mals voor het NH-90 project en voegde eraan toe: "Ik zal daarom het project van de maritieme helikopters opnieuw beoordelen. Ik sluit niet uit dat we het ganse contract verbreken. Maar bij een dergelijke beoordeling ligt het voor de hand om ook te kijken naar mogelijkheden en moeilijkheden om het contract te beëindigen. Ik weet en ben me er terdege van bewust dat er geen snelle of gemakkelijke oplossing voor dit probleem is."

Ondertussen blijft Defensie ook zoeken naar alternatieven en mogelijkheden om in de tussentijd een aantal helikopters te huren om voor de kustwacht in te zetten. Maar dit is een moeilijke oplossing en ook niet genoeg om aan alle behoeften van leger en kustwacht te voldoen. 

Vorige week hebben Airbus en Kongsberg Aviation Maintenance Services uit Noorwegen een strategische langetermijnovereenkomst getekend om samen te werken op het gebied van ondersteuning en diensten voor de Noorse strijdkrachten. De bedoeling was duidelijk, EVP van Kongsberg Aerostructures & MRO, Terje Bråthen: "We kijken uit naar onze verbeterde samenwerking met Airbus Helicopters met als doel een grotere operationele capaciteit voor NH90-gebruikers." De huidige operationele inzetbaarheid van de Noorse NH-90 vloot is nipt 25%.

Eind 2021 hadden Nathalie Tarnaud, president van NHI (het consortium dat NH90 bouwt, bestaande uit Airbus, Leonardo en Fokker) en Head of NH-90 bij Airbus samen met de CEO van Airbus Helicopters, Bruno Even, aan Noorwegen toegezegd dat Airbus werk zou maken van de NH-90's en om de upgrades sneller te doen verlopen, de onderhoudsprogramma's te vereenvoudigen en de onderdelen-toeleveringen te verbeteren. Het ganse NH-90 project heeft Noorwegen intussen niet minder dan NOK 8 miljard gekost zowat € 800 miljoen.

Of deze beloften genoeg zullen zijn om het Noorse vertrouwen te behouden is te betwijfelen...maar Airbus en in deze ook Leonardo kunnen na Australië, Zweden, Noorwegen en deels ook België deze NH-90 problematiek missen als kiespijn. 

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *