Bezig met laden...

Logboek

Belgisch luchtvaartregister is 38 helikopters lichter....

Belgisch luchtvaartregister is 38 helikopters lichter....

Tot voor kort bevatte het Belgisch luchtvaartregister bijna 200 ingeschreven helikopters.

Maar het was een publiek geheim dat er tientallen helikopters nog geregistreerd stonden die sedert lange jaren buiten dienst waren of gecrasht waren. Ook helikopterfirma's die reeds lang verdwenen waren bleven verder bestaan in het Belgisch luchtvaartregister als eigenaar van een lang verdwenen helikopter.

Een mooi voorbeeld was de Robinson R-22 OO-LJR van Paramount Helicopters uit Diest die op 18 September 1997, intussen zo'n 26 jaar geleden crashte. Tot voor kort stond dit toestel nog netjes geregistreerd in het luchtvaartregister. (zie foto)

Na wat aandringen van onzentwege heeft nieuwe directie van de dienst Inschrijvingen bij Directoraat Generaal Luchtvaart in de afgelopen maand goed werk gemaakt om deze spookhelikopters voor eens en altijd uit het register te verwijderen. Na een eerste opschoning werden 38 helikopters in het luchtvaartregister doorgehaald. Nu blijven er 155 helikopters in het luchtvaartregister over en moeten er maar een paar spookhelikopters worden onderzocht op hun luchtwaardigheid.

De volgende helikopters werden doorgehaald (hun geschiedenis is wel in onze database bewaard gebleven) :

 1. OO-DTZ
 2. OO-HPS
 3. OO-JYD
 4. OO-BAK
 5. OO-LJR
 6. OO-RJR
 7. OO-DBW
 8. OO-SHT
 9. OO-UNY
 10. OO-HSG
 11. OO-VCD
 12. OO-NKM
 13. OO-DPH
 14. OO-FVR
 15. OO-CHA
 16. OO-KBM
 17. OO-PIV
 18. OO-JDG
 19. OO-GJM
 20. OO-COP
 21. OO-COB
 22. OO-MMR
 23. OO-LEX
 24. OO-KCH
 25. OO-ACR
 26. OO-EBH
 27. OO-EGC
 28. OO-HFD
 29. OO-MQH
 30. OO-THL
 31. OO-ASM
 32. OO-PEV
 33. OO-PMH
 34. OO-PRV
 35. OO-PRW
 36. OO-RJA
 37. OO-VCJ
 38. OO-VDK

Met deze lijst helikopter verdwijnt een ganse historie uit het Belgische luchtvaartregister. Namen van - intussen verdwenen - operators zoals EG Helicopters (wijlen Eric Geboers), Crown, Publi-Air, QS Helicopters, Paramount Helicopters, VC Helicopters hebben lange tijd de helikopterwereld in Belgie gedomineerd maar zijn nu ook definitief verdwenen uit het Belgisch luchtvaartregister. Om er nostalgisch van te worden...

Na deze opschoning zijn er nog 155 helikopter geregistreerd in het Belgisch luchtvaartregister.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *