Bezig met laden...

Logboek

Leonardo viert 10 jaar AW169 en 110.000 vlieguren

Leonardo viert 10 jaar AW169 en 110.000 vlieguren

10 jaar geleden ging het eerste prototype van de Leonardo AW169 bi-turbine helikopter voor het eerst de lucht in bij Leonardo in Cascina Costa di Samarate (Varese, Italië). De nieuwe helikopter werd gevlogen door testpiloten Giuseppe Lo Coco en Giuseppe Afruni en met de flight test engineers Massimo Longo en Stefano Rognoni aan boord.

Deze datum, 10 mei 2012, markeerde het begin van een nieuw tijdperk voor het bedrijf. De AW169 was het eerste geheel nieuwe product in de categorie licht-intermediaire helikopters in bijna 30 jaar en voldeed aan de nieuwste en strengste operationele en veiligheidsnormen. Na de bouw van nog drie prototypes behaalde de AW169 in juli 2015 zijn EASA-certificering.

De AW169, het meest recente, kleinere en lichtste lid van de AW-familie van helikopters van de nieuwste generatie, biedt alle nieuwe mogelijkheden aan operators die op zoek zijn naar een ideale combinatie van lichte helikopterkosten met hogere categorieprestaties,  laadvermogen en cabineruimte. Daarnaast is de technische compatibiliteit met de AW139 en AW189 van belang voor operatoren met een gemengde vloot. 

Vanaf het begin beschikte de AW169 ook over verschillende nieuwe technologieën, waaronder een aanraakscherm in de cockpit, APU-modus (Auxiliary Power Unit) die elektrische en hydraulische kracht levert met rotors die zijn gestopt zonder de batterijen te gebruiken, en een volledig elektrisch intrekbaar landingsgestel.

De introductie van de AW169 heeft het concurrentievermogen en de marktpositie van Leonardo op de wereldwijde helikoptermarkt versterkt. Het heeft Leonardo's aanwezigheid op de markt voor medische hulpdiensten uitgebreid en meer operators toegevoegd voor wetshandhaving, rampenbestrijding en brandbestrijdingstaken. Het versterkte het leiderschap van het bedrijf in de multi-engine VIP-markt en bood operators nog een optie tussen de populaire AW109-serie en de bestverkopende AW139-modellen.

De voortdurende groei van de mogelijkheden, waaronder een maximale starttoename tot 4,8 ton en drie verschillende onderstelopties  (intrekbaar / vast landingsgestel / skids) en dankzij de echte open architectuur van de AW169, heeft meer recentelijk geleid tot de introductie van betere prestaties en apparatuur / kits voor alle rollen, naast de ontwikkeling van zeer aangepaste vliegtuigen (zoals de AW169 LUH van het Italiaanse leger).

Bijna 300 AW169's zijn vandaag, tien jaar later, in bestelling, met meer dan 140 eenheden geleverd vanuit Leonardo's Vergiate fabriek (Italië) aan operators in 25 landen. De wereldwijde vloot heeft reeds meer dan 110.000 vlieguren geregistreerd in allerlei operaties en omgevingen.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *