Bezig met laden...

Logboek

ALERT: Oekraine hoopt nog steeds op de 45 Australische NH90's

ALERT: Oekraine hoopt nog steeds op de 45 Australische NH90's

De regering van Oekraïne heeft op 19 december 2023 een officieel verzoek ingediend bij Australië om de 45 'uit dienst genomen' Australische NH-90 Taipan helikopters te verwerven.

In september 2023 werden de NH-90-helikopters van het Australische leger veertien maanden eerder buiten gebruik gesteld dan voordien gepland, nadat bij een crash in Queensland vier defensiepersoneel omkwam tijdens een trainingsoefening twee maanden eerder. De crash was echter niet veroorzaakt door een technisch of ander defect aan de helikopter.

Origineel moesten de NH90 Taipans tot 2037 in dienst blijven maar vertragingen, vele technische problemen en de bijhorende onbeschikbaarheid deden de Australische Defensie ertoe besluiten de NH90's vervroegd te vervangen door Sikorsky BlackHawk helikopters.

Gisteren zondag betoogden pro-Oekraïense organisaties en sympathisanten tegen de beslissing van de Australische regering om de NH90-helikopters te ontmantelen en de onderdelen te verkopen aan fabrikant Airbus Helicopters en NAVO-landen die de NH90 in dienst hebben. Zij willen de schenking van de NH90-helikopters aan Oekraïne. 

De covoorzitter van de Australische Federatie van Oekraïense Organisaties, Kateryna Argyrou, zei: “Rusland heeft een volledige luchtsuperioriteit over Oekraïne en die 45 NH90 Taipan-helikopters zouden de Oekraïners kunnen helpen om verder te vechten voor vrijheid en democratie."

De Oekraïense ambassadeur in Australië, Vasyl Myroshnychenko, zei dat hij "hoopt dat er nog steeds een mogelijkheid bestaat... maar we hebben nog geen antwoord hebben gekregen op ons verzoek." 

Volgens onze bronnen is de ontmanteling van de eerste NH90's reeds begonnen na een overeenkomst met Airbus Helicopters en sommige NAVO-landen om de bruikbare - servicable - onderdelen over te kopen. Dit zou de beschikbaarheid van andere NH90 helikopters in West Europa een boost kunnen geven. 

NH90 en Australië, het blijft een controversieel onderwerp...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *