Bezig met laden...

Logboek

Russian Helicopters wil lokale turbines gebruiken

Russian Helicopters wil lokale turbines gebruiken

Russian Helicopters heeft een de-facto monopolie voor de fabricage van helikopters in Rusland. Jaren geleden werd de onderneming gecreeerd door het samengaan van alle helikopterbedrijven in Rusland.

De onderneming wil nu al zijn helikopters kunnen uitrusten met Russische turbines. Tot op heden is dit niet het geval omdat het Russische UEC Klimov (United Engine Corporation), die reeds enkele type turbines levert, niet over een volledig gamma beschikt. Zowel Russian Helicopters als UEC zijn deel van het staatsbedrijf Rostec.

Maar vandaag worden de Ka-226T en de Ka-62 helikopters nog steeds uitgerust met turbines van het Franse Safran. De Ansat helikopter is op zijn beurt uitgerust met PW-207K - 630hp turbines van het Canadese Pratt & Whitney. 

In de tijd van de USSR was de ontwikkeling bouw van helikoptermotoren een specialiteit van Motor Sich in Oekraine. Na het uiteenvallen van de USSR bleef Russian Helicopters verder beroep doen op Motor Sich maar de hoogoplopende spanningen en de annexatie van de Krim hebben de relatie tussen Rusland en Oekraine opgeblazen met als resultaat dat Russian Helicopters ergens anders een turbine fabrikant moest vinden. UEC bouwde toen de TV7-117V turbine voor de Mi-38 helikopter.

Ook de leveringen van Pratt & Whitney turbines werden door de economische sancties na de annexatie van de Krim moeilijker.

Russian Helicopters heeft nu UEC Klimov gevraagd om turbines te bouwen om de Safran en Pratt & Whitney turbines in haar helikopters te vervangen. Aangezien deels van de produktie van Russian Helicopters ook naar het buitenland wordt geexporteerd zal UEC ook buitenlandse certificaties moeten bekomen. Geen eenvoudige klus maar UEC Klimov heeft inmiddels bevestigd dat ze de ontwikkelingen van deze turbines zal starten.

Zowel Russian Helicopters als UEC Klimov bleven op de vlakte wanneer de turbines klaar zullen zijn. Het was ook vrij eigenaardig dat deze 'interne' keuken van de Rostec staatsholding publiek werd gemaakt. Of willen de Russen wat druk zetten op de sancties die hun land nog steeds treffen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *