Bezig met laden...

Logboek

Thales FZ is een Belgisch bedrijf met lange geschiedens

Thales FZ is een Belgisch bedrijf met lange geschiedens

Wat hebben helikopters en de munitiefabriek Forges de Zeebrugge gemeen?

Forges de Zeebrugge was de naam van een munitiefabriek die zich bevond tussen Zeebrugge en Zwankendamme, op een terrein tussen cokesfabriek Carcoke en de Glasfabriek Zeebrugge.

De fabriek werd gebouwd van 1930-1932. Ze produceerde en assembleerde artilleriegranaten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het terrein door de Duitsers bezet en installeerden dezen er luchtafweergeschut. De geallieerden bombardeerden het terrein herhaaldelijk en vooral op 28 juli 1943 werden grote verwoestingen aangericht. Ook de munitiefabriek werd totaal verwoest. Ze werd nimmer herbouwd.

Wat bleef was een vervuild terrein, waarin zich ook een aantal projectielen bevonden. Bij de bodemsanering (gestart 1996) werd onder meer van een munitiescheidingsinstallatie gebruikgemaakt. Naast producten van de eigenlijke fabriek, werd in 2012 ook een vliegtuigbom aangetroffen.

Maar wat is nu de relatie met helikopters?

Tegenwoordig is de naam Forges de Zeebrugge (FZ) verbonden aan een Waals bedrijf, dat sinds 1946 in Herstal, en sinds 1956 ook in Soumagne is gevestigd. Er werken in totaal ongeveer 200 mensen. Het bedrijf is thans in handen van het Franse Thales en is gespecialiseerd in lucht-bodem raketsystemen 70mm (2.75") voor helikopters. Airbus Helicopters, Leonardo, Hindustan Aeronautics installeren deze speciale raketsystemen in sommige militaire helikopters. FZ Thales is wereldwijd markleider op gebied van deze speciale lucht-bodem raketsystemen.

2 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *