Bezig met laden...

Logboek

Skyryse toont technology voor een autonome luchttaxi

Skyryse toont technology voor een autonome luchttaxi

Skyryse is een Amerikaanse start-up die naam wil maken is de race naar de eerste gecertificeerde luchttaxi. Skyryse CEO, de 28-jarige Mark Groden, verzamelde $38 miljoen om dit mogelijk te maken. Onder andere Bill Ford, voorzitter van Ford Motor Company, is een van de investoren in Skyryse. 

Maar de onderneming is niet bezig met het ontwerpen en bouwen van een nieuwe helikopter of een futuristisch lijkende drone, helemaal niet. Skyryse wil zijn tijd en geld niet verliezen aan de hardware maar Skyryse heeft een eigen technologie gebouwd, de Flight Stack technologie, die een bestaande en gecertificeerde helikopter volledig autonoom kan laten vliegen.

Zoals je ziet in onderstaande video heeft Skyryse een standaard Robinson R44 van de Flight Stack technologie voorzien en vloog het toestel (wel nog met een safety piloot) naar verschillende bestemmingen en met succes.

Elk onderdeel van het Flight Stack systeem heeft twee back-up onderdelen, en is gebouwd volgens luchtvaartspecificatie's. Het systeem is zo verzekerd dat de automatische besturing altijd operationeel blijft, zelf in geval dat verschillende onderdelen uitvallen. 

De Luna, zo noemt de Robinson R44 uitgerust met de Flight Stack technologie, is uitgerust met een aantal sensoren in het toestel die de data verzamelen. De Flight Stack krijgt ook data vanop de grond (vluchtplan, weerberichten, positie van andere vliegtuigen of drones, een zwerm vogels in de lucht, ...) en neemt op basis van deze twee soorten data de nodige beslissingen om veilig autonoom te kunnen vliegen.

Op zich is het autonoom vliegen geen unicum meer, andere start-ups zoals Lilium en Vertical Aerospace doen dit ook reeds. Echter, deze bedrijven moeten naast de technologie om autonoom te kunnen vliegen ook hun drone nog laten certificeren. En net dat laatste lijkt een moeilijke, dure en tijdrovende klus te zijn.

Skyryse heeft een "route to market" die eenvoudiger is want het kan ingebouwd worden in zowat elke lichte helikopter. Deze oplossing vergt ook geen nieuwe infrastructuur die handenvol geld kost.

De Flight Stack technologie kan niet alleen autonoom vliegen. Het kan ook gebruikt worden als veiligheidssysteem voor de piloot of om de piloot in moeilijke omstandigheden te ontlasten van bepaalde werkload.

Skyryse wil geen 10 jaar meer wachten om zijn systemen de lucht in te jagen. Het prototype, de Luna, vloog dagenlang in de stad Tracy, in het Amerikaanse Californië, en was uiterst succesvol bij 911 interventie's en zelfs FBI tussenkomsten. Skyryse treedt nu uit de anonimiteit en wel snel de lucht in.

We blijven dit project opvolgen.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *