Bezig met laden...

Logboek

Marokko koopt Turkse gevechtshelikopters T129

Marokko koopt Turkse gevechtshelikopters T129

Marokko is sinds deze zomer herstart met de onderhandelingen met het Turkse TAI (Turkish Aerospace Industries) voor de aankoop van T129 ATAK helikopters. In feite zijn deze onderhandelingen reeds in 2018 begonnen maar diplomatieke moeilijkheden tussen de twee regeringen maakten dat de discussies in het slop geraakten. 

Nadien kwam ook het Amerikaanse verbod op de uitvoer van militair materieel naar Turkije roet in het eten gooien. Dit omdat de turbinemotoren van de T129, de LHTEC T800-4A's, onder dit embargo vielen. LHTEC is een joint venture tussen Rolls-Royce en Honeywell en gezien Honeywell Amerikaans is vielen hun producten onder dit embargo. Voor zover bekend heeft de regering Biden, zonder veel ruchtbaarheid, het embargo nu opgegeven.

Intussen heeft Marokko ook al 36 Amerikaanse Boeing Apache AH-64 aanvalshelikopters gekocht. 

Volgens welingelichte bronnen zou het nu gaan over de levering van 22 stuks T129 ATAK aanvalshelikopters en bijhorende raketten en elektronische apparatuur voor een totaal bedrag van $1,3 miljard. Of het toestel zal worden uitgerust met de LHTEC T800-4A turbines of met de Turkse TEI TS1400 is nog niet duidelijk.

De TAI T129 ATAK gevechtshelikopters is een ontwikkeling door TAI samen met Leonardo. Het toestel is gebouwd op basis van de Agusta T129 Mangusta. Ondertussen bouwt TAI de opvolger van de T129, de nieuwe T929 ATAK 2.

Foto copyrights: New York-air - under CCASA 4.0 lInternational license

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *