Bezig met laden...

Logboek

Een beetje nostalgie; de Alouette II van het Belgische Leger (I)

Een beetje nostalgie; de Alouette II van het Belgische Leger (I)

Ervaren helikopterpiloot, instructeur en examinator Patrick Jaspers stuurde ons een mooie videoclip door over de Alouette II die in de jaren '70 van vorige eeuw het helikopter-werkpaard was in het Belgisch Leger; zowel bij Luchtmacht als bij de Landmacht werd deze Alouette II heel veel gebruikt. De clip gaat over de Blue Bees, het displayteam op Alouette II.

De Alouette werd begin jaren 1950 ontworpen door Sud Aviation als een driezitshelikopter bestemd voor de landbouw. Dit toestel, de SE 3120, vloog voor het eerst in 1955. Het had een stermotor type 9NH met 9 cilinders van Salmson. Omdat deze Alouette te onhandelbaar was werd meteen verdergegaan met de ontwikkeling zonder dat het toestel in productie ging.

De Alouette II kreeg een turbinemotor van Turboméca. De eerste, de SE 3130, steeg een eerste maal op op 12 maart 1955. Op 6 juni 1955 zette de helikopter een hoogterecord van 8209 meter neer. Op 13 juni 1955 verbeterde het toestel dit record verder tot 10.984 meter. Een jaar later werden de eerste drie productietoestellen gebouwd. Op 2 mei 1956 werd het gecertifieerd door de Franse autoriteiten en kwam het op de internationale markt.

Op 3 juli 1956 haalde de Alouette II het nieuws als de eerste helikopter die een persoon van een berg evacueerde. Tegen september waren reeds 598 besteld en werd het toestel ook in licentie geproduceerd in Zweden en door Republic Aviation Company in de Verenigde Staten. Ook werd een variant ontwikkeld met een zuiniger motor die SA 3180 heette en vanaf 1964 in productie ging.

De Alouette bleef uiteindelijk in productie tot 1975. Tegen dan waren ruim 1300 exemplaren gebouwd. Het werd in ruim 80 landen gebruikt door onder meer 47 luchtmachten. India en Brazilië bouwden hun eigen varianten van het toestel.

Morgen het tweede deel van de mini-serie over de Alouette II.

Video:
Video afspelen...

6 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *