Bezig met laden...

Logboek

Ook Duitse Airbus Tigers staan aan de grond

Ook Duitse Airbus Tigers staan aan de grond

De Duitse luchtmacht heeft uit voorzorg beslist al haar Airbus Tiger gevechtshelikopters aan de grond te houden. Geen enkele missie of oefenvlucht met deze helikopters mag nog worden uitgevoerd. De legerleiding heeft gisteren in een schrijven aan de Defensiecommissie van het Duitse parlement de beslissing toegelicht.

In de Duitse media wordt deze beslissing vandaag uitvoerig besproken. Enige tijd geleden moest zelfs Kanselier Merkel toegeven dat onder druk van de besparingen in het leger de inzetbaarheid van de troepen te wensen over liet.

Reden voor deze "grounding" is een SB (veiligheidsinstructie) van Airbus Helicopters. Een belangrijke bout van de besturing van de hoofdrotor zou mogelijks een materiaalfout hebben. De bout is vervaardigd uit titanium die volgens fabrikant Airbus mogelijks broos is geworden onder invloed van waterstof. Het afbreken van deze bout zou zware gevolgen hebben op de bestuurbaarheid van de helikopter.

Vooraleer de Tigers terug mogen vliegen moeten de bouten van de 53 Duitse Tiger helikopters worden nagezien en onderzocht. De veiligheidscommissie van het Duitse leger komt vandaag samen om met de fabrikant Airbus Helicopters de zaak te bespreken. 

Na een eerste onderzoek door technici van het leger werd ook vastgesteld dat een gelijkaardige bout ook gebruikt wordt in de NH-90 en EC135 - H135 helikopters. Maar bij deze helikopters is de bout niet op een kritisch onderdeel gebruikt waardoor geen "grounding" van deze helikopters noodzakelijk is.

Er is blijkbaar geen verband met de crash met de Tiger in Mali, in Augustus 2017, waarbij de twee Duitse helikopterpiloten om het leven kwamen. Het was toen wel duidelijk dat het loskomen van de hoofdrotor de oorzaak was van de crash toen de autopilot werd automatisch werd uitgeschakeld. De oorzaak zou bij deze crash liggen bij een foutief onderhoud van de Tiger. 

Het buiten dienst stellen van de Airbus Tiger helikopter is de zoveelste tegenslag voor de Duitse luchtmacht. De Duitse media klagen reeds lang de zeer beperkte beschikbaarheid aan van de helikopters en de vliegtuigen van het leger. Zou zouden vorig jaar gemiddeld slechts 11 van de 53 Tiger helikopters beschikbaar geweest zijn voor missies en trainingen. Daardoor kwamen de piloten zelfs niet meer aan hun noodzakelijke vlieguren en trainingen om hun licentie's te behouden.

De Airbus Tiger was het Europese antwoord in de jaren negentig op de Boeing Apache. Het toestel is in gebruik in het Duitse, Franse en Spaanse leger, net deze landen waar toenmalig Eurocopter, voorganger van Airbus Helicopters, een belangrijke fabriek heeft.

Foto copyrights: Airbus Helicopters

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *