Bezig met laden...

Logboek

Sikorsky toont haar Future Vertical Lift oplossingen

Sikorsky toont haar Future Vertical Lift oplossingen

Het FVL (Future Vertical Lift) programma van het Amerikaans leger is ongetwijfeld het meest belangrijk helikopterproject van de afgelopen decennia. Nooit heeft een ander land de beslissing genomen om al haar toekomstige helikopterprojecten in een enkel vervangingstraject te laten samenlopen. Het Amerikaans leger zal binnen het FVL programma tot 4.000 helikopters aankopen en zodoende zal FVL op zijn eentje de toekomst bepalen van de militaire helikopterindustrie voor de komende 4 decennia.

Niet te verwonderen dat de grootmachten van de militaire helikopterindustrie veel energie hebben gestopt om een goede positie te bemachtigen in dit project. De twee grote onderdelen van FVL zijn:

 • Het FLRAA-programma moet de keuze maken voor de toekomstige langeafstand-aanvalshelikopter van het Amerikaans leger. Deze winnaar van dit programma zal de opvolger leveren van de Sikorsky UH-60 Black Hawk utility helikopter. Het Amerikaans leger heeft twee ontwerpen weerhouden voor dit programma: de Sikorsky / Boeing SB>1 Defiant en de Bell V-280 Valor.
  • De Sikorsky / Boeing SB>1 Defiant is een coaxiale helikopter met een push propeller. Het is een nieuw ontwerp die wel profiteert van bepaalde technieken van de Sikorsky Raider en X2.
  • De Bell V-280 Valor (zie onderstaande video) is een nieuw ontwerp van de V-22 Osprey, tiltrotor. Deze technologie die hoge snelheid, verticaal landen en grotere afstanden met elkaar verenigd vliegt reeds 18 maand en kon de militairen overtuigen van een aantal nieuwe technologieën. De militairen waren sceptisch en hadden de moeilijke ervaringen in het achterhoofd toen de V-22 Osprey, de allereerste tiltrotor, in dienst werd genomen.
 • Het FARA-programma moet de keuze maken voor de toekomstige aanvals- en verkenningshelikopter van het Amerikaans leger, als opvolger van de Bell OH-58 Kiowa scout helikopter. Het Amerikaans leger heeft haar keuze beperkt tot twee kandidaten, Sikorsky en Bell Helicopters. Beide bedrijven krijgen elk $735 miljoen van het leger om hun ontwerpen om te zetten in volwaardige prototypes. Deze prototypes zullen het tegen elkaar opnemen in 2023 waarna het leger zijn uiteindelijke keuze zal maken In 2028 moet dan de finale helikopterdesign klaar zijn voor productie.
  • Het Sikorsky ontwerp, de Raider X, is een coaxiale helikopter met een push propeller. Het is gebaseerd op de Sikorsky X2 en S-97 Raider prototypes.
  • Het Bell ontwerp, de Invictus 360, is een helikopter met een enkele conventionele hoofdrotor, met zijvleugels en een fenestron staartrotor. Het ontwerp heeft ook invloeden en technieken van de nieuwe Bell 525 meegekregen. 

Lockheed-Martin, het moederbedrijf van Sikorsky en de grootste militaire fabrikant ter wereld, is naast een intensieve lobbying ook gestart om de publieke opinie van zijn kunnen en mogelijkheden te overtuigen. Onder het motto 'Revolutionizing Army Aviation' heeft Lockheed-Martin de Sikorsky ontwerpen gepositioneerd als dé toekomstige oplossing die perfect passen in een compleet wapen systeem die Lockheed-Martin kan aanbieden. 

 • Hier kun je de SB>1 Defiant nieuwe generatieoplossing van Sikorsky en Boeing verder bekijken. Onderstaande video toont hoe de SB>1 Defiant op 9 juni 2020 voor het eerst 205 kts mocht vliegen en daarbij de topsnelheid van de Black Hawk, die hij misschien zal vervangen, overtrof.
 • Hier kun je de Raider X nieuwe generatieoplossing van Sikorsky verder bekijken. Ook hier is de invloed van de vroeger Raider prototypes goed merkbaar en kan Sikorsky uitpakken met de snelheid en de wendbaarheid van het toestel. 
 • De X2 technologie ligt aan de basis van beide ontwerpen en is volgens Lockheed-Martin een 'game-changer' in de militaire helikopter-missies van morgen. 

We zullen ongetwijfeld nog heel veel horen van deze programma's. Sikorsky, Boeing en Bell vechten hier een strijd uit voor helikopterorders ter waarde van niet minder dan $120 miljard, een reuze investering van de US Army.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *