Bezig met laden...

Logboek

Protest tegen helikoptervluchten naar F1 op Zandvoort

Protest tegen helikoptervluchten naar F1 op Zandvoort

Er is nu al een discussie op gang gekomen over de helikoptervluchten van en naar het circuit van Zandvoort als daar op 3 mei 2020 de Grote Prijs van Nederland voor F1 wordt betwist.

Voor de organisatie van een dergelijk evenement zijn er een behoorlijk aantal helikopters nodig. Die zorgen bijvoorbeeld voor de televisieopnamen, de veiligheid, de medische spoedinterventie's alsook voor het transport van de F1-piloten en de genodigden naar het circuit.

Het onafhankelijk adviesbureau Daidalos Peutz, experten in akoestiek en milieutechnologie, werd aangezocht om een nota voor te bereiden ten behoeve van de nodige vergunning. Deze ontheffing is nodig om over het volledige jaar 2020 een totaal van 400 helikopters van en naar het circuit te laten vliegen.

Op 27 Juni 2019 adviseerde de Hoor & Adviescommissie van de Provincie Noord Holland nog dat de vorige ontheffing van 20 maart 2019 op een aantal punten moest worden aangepast omdat deze onvoldoende rekening zouden hebben gehouden met de mogelijke effecten op de vogels in het natuurgebied Kennemerduinen in de omgeving van het circuit van Zandvoort. 

Het is nu al duidelijk dat verschillende partijen, waaronder Stichting Duinbehoud, Rust bij de Kust, Milieudefensie en Vrienden van Middenduin zich zullen verzetten tegen een dergelijke ontheffing voor helikoptervluchten.  Ook de PvdA Noord Holland heeft op 2 september een brief geschreven aan het College van Gedeputeerde Staten over deze ontheffing.  

"Het Circuit Zandvoort is niet alleen bekend vanwege haar legendarische races en fantastische sfeer, ook wordt de Zandvoortse racepiste geroemd door haar unieke ligging. Met het strand vlakbij en een droomparcours in de Zandvoortse duinen, is het een feest voor elke racefan om een bezoek te brengen aan Circuit Zandvoort." Zo staat het te lezen op de website van de Grote Prijs 2020 maar voor de milieuactivisten is dit de aanleiding om het circuit aan de zee en in de duinen aan de ketting te leggen, helikopter incluis.

Intussen heeft ook de Stichting Natuurbelang zich geroerd. Vandaag loopt bij de rechtbank een kort geding van de Stichting. Natuurbelang vindt dat de Formule 1 race helemaal niet mag doorgaan als de dieren in hun leefgebied worden gestoord of gedood.

Niet eenvoudig om na 35 jaar de F1-race naar Nederland terug te halen!

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Foto credit: Aanleg van het circuit in 1948 - Noord Hollands Archief - Fotoburo de Boer

Video:
Video afspelen...

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *