Bezig met laden...

Logboek

Kort nieuws: A109BA (B) - Apache (NL) - Bell 505 JetRanger - NASA

Kort nieuws: A109BA (B) - Apache (NL) - Bell 505 JetRanger - NASA

Een A109BA van de Belgische luchtmacht crasht met een vogel

Een A109BA helikopter met registratie H-29 heeft op 29 september een voorzorglanding moeten maken. Het toestel werd getroffen door een 'bird strike' (een vogelaanvaring) die de vooruit aan de pilootzijde volledig vernielde. 

Gelukkig raakte niemand van de bemanning gewond en kon de piloot de helikopter veilig landen in Hazoirstraat te Daussoulx (Namen), nabij de autoweg E42. De helikopter van de 1e Wing was opgestegen vanop de basis Beauvechain voor een trainingvlucht. 

 

Nederlandse Apache helikopter maakt ook een voorzorgslanding

Een Nederlandse Apache aanvalshelikopter met registratie Q-21 moest op 30 september 2020 omstreeks 19u30 lokale tijd een voorzorgslanding maken in een weiland bij de kruising van de Stobbenweg met de Elburgerweg in Elburg (Gelderland). De helikopter nam deel aan een oefening toen de piloot voor een nog niet bekende reden een voorzorgslanding heeft gemaakt.

De helikopter werd goed beschermd en na een nacht in het weiland kon de Apache dankzij het harde werk van de technische dienst van 301 Squadron kon daags nadien weer naar zijn thuisbasis Gilze-Rijen vliegen!

Foto copyrights: Defensie (NL) - Apache in weiland bij Elburg (Gelderland)

 

Bell 505 JetRanger X vloot heeft 50.000 vlieguren gemaakt

Eind september maakte Bell bekend dat haar vloot van meer dan 260 Bell 505 JetRangers in 55 verschillende landen in het totaal reeds 50.000 vlieguren heeft gevlogen. Bell kon in het afgelopen jaar ook de Bell 505 JetRangers uitleveren in de politieuitvoering onder andere aan de politie van Leon County en Alameda County. 

Bell is zeer optimistisch over dit resultaat maar de realiteit toont aan dat de euforie bij de aankondiging van de nieuwe 505 JetRanger niet is omgezet in de verkoop van grote aantallen van het toestel. De fabriek in Lafayette, die speciaal voor de 505 JetRanger werd gebouwd, kwam nooit van de grond en werd uiteindelijk gesloten en de productie gebeurde in de bestaande Bell fabriek in Mirabel (Canada).

De Bell 505 is ongetwijfeld een goed en betrouwbaar toestel maar kan niet tippen aan het succes van de Bell 206 JetRangers. Bell hoopte om met de 505 JetRanger de markt van Robinson R66 te kunnen innemen, maar dit werd door de veel hogere kostprijs zeer moeilijk. Robinson kon deze zomer zijn 1.000ste turbinehelikopter R66 uitleveren.

 

NASA ontvangt 2 Airbus H135 helikopters

Airbus Helicopters heeft de eerste twee H135 helikopters geleverd aan het NASA Kennedy Space Center in Florida (US). Een derde Airbus H135 wordt later dit jaar uitgeleverd. De toestellen zullen worden ingezet voor beveiligingsopdrachten bij lanceringen van raketten. Daarnaast zullen de toestellen ook EMS opdrachten en taxi-vluchten uitvoeren. NASA heeft ook een $15 miljoen dienstencontract ondertekend met Airbus Helicopters voor de operationele inzet en onderhoud van de drie H135 helikopters. Twee piloten, twee technici en een base manager zullen daarvoor worden gebaseerd op het Kennedy Sapce Center. (foto en video: Airbus Helicopters)

 

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *