Bezig met laden...

Logboek

Airbus werkt aan de upgrade van de Tiger gevechtshelikopter

Airbus werkt aan de upgrade van de Tiger gevechtshelikopter

Op 19 november heeft Airbus Helicopters CEO, Bruno Even, bekendgemaakt dat het een Mark III upgrade programma gaat opstarten voor de Airbus Tiger EC665 gevechtshelikopter.

Drie gebruikers van de Tiger gevechtshelikopter, Frankrijk, Duitsland en Spanje, hebben samen een configuratie voor ogen die Airbus nu zal beginnen ontwikkelen. De specificatie's en nieuwe mogelijkheden moeten tegen midden 2021 klaar zijn om een contract te ondertekenen voor de ombouw van de bestaande Tigers.

In het Mark III programma worden geen nieuwe toestellen gebouwd maar worden de bestaande Tiger gevechtshelikopters volledig gerenoveerd en voorzien van nieuwe sensoren en nieuwe geïntegreerde bewapening. Om het toestel up to date te maken zal ook een volledig nieuwe ultramoderne avionics worden ingebouwd.    

Met deze ombouw zouden Tiger Mark III helikopters hun dienst van 20 tot 30 jaar verlengen. De laatst gebouwde Tigers werden in 2018 uitgeleverd en zouden dan tot 2048 in dienst kunnen blijven. Speciaal aan de Tiger is dat deze een volledige looping kunnen maken en door zijn constructie volledig uit composiet is het toestel moeilijk waar te nemen met de radar van vijandelijke afweersystemen.  

In het totaal werden 180 Tiger gevechtshelikopters uitgeleverd, de eerste werden in 2009 door Frankrijk ingezet in Afghanistan. Ook Australië kocht deze gevechtshelikopters maar heeft geen interesse in de Mark III upgrade en is gestart met een project om haar Tigers te vervangen. In 2012 werd de Tiger helikopters in Austrailë een tijdje aan de grond gehouden toen de piloten weigerden te vliegen na drie incidenten met rook in de cockpit. In Duitsland was er in 2019 een "grounding" toen bij een bout van de besturing van de hoofdrotor een belangrijke materiaalfout werd ontdekt.

Frankrijk heeft 80 Tigers, Duitsland 56, Spanje 24 en Australië 22. Airbus (of voorganger Eurocopter) was niet succesvol om de Tiger ook elders te verkopen. 

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *