Bezig met laden...

Logboek

Garmin voegt IFR- en 4-assige mogelijkheden toe aan de GFC 600H

Garmin voegt IFR- en 4-assige mogelijkheden toe aan de GFC 600H

Garmin kondigt IFR-systeem met Stability Augmentation System aan op haar GFC 600H voor helikopters.

Garmin heeft voorafgaand aan de HeliExpo 2024 bekendgemaakt dat het Garmin GFC™ 600H helikoptervluchtcontrolesysteem nu ook in een IFR-configuratie met een Stability Augmentation System (SAS) beschikbaar is.

Deze configuratie bevat collectieve besturing, waardoor het GFC 600H-systeem vierassige functionaliteit krijgt. De AW109 Trekker van Leonardo Helicopters is het eerste platform waarop de GFC 600H is geïnstalleerd met IFR- en collectieve asfuncties, waarmee operators een geavanceerde vluchtcontrole krijgen die de werklast van de piloot verlaagt en de missie-effectiviteit verhoogt.

De GFC 600H beschikt over een op de console gemonteerde moduscontroller met drukknopbediening en een NVG (nachtzichtbril)-compatibel display. Digitaal bestuurde, krachtige servo's en nieuwe, door Garmin ontwikkelde lineaire actuatoren zorgen voor snellere, scherpere en krachtigere reacties, waardoor de Garmin GFC 600H gedurende het hele vluchtbereik met soepele bediening kan presteren. Ondersteunde stuurautomaatmodi zijn onder meer hoogte-bereiken, hoogte-vasthouden, automatisch niveau naderen, radarhoogte vasthouden, evenals verticale snelheid, aangegeven luchtsnelheid, koersselectie, houding vasthouden en meer. Met behulp van navigatiesysteemingangen kan de GFC 600H ook verschillende naderingstypes vliegen.

Geschikt voor IFR met stabiliteitsvergroting

De IFR-configuratie van de GFC 600H bestaat uit een GMC 605H-moduscontroller, GFS 83 slimme servo's in elk van de vier assen en drie GLA 85 slimme lineaire actuatoren (pitch/roll/yaw), wat resulteert in een betrouwbaar en lichtgewicht digitaal systeem, rijk aan functies. In tegenstelling tot traditionele IFR-helikoptervluchtcontrolesystemen maakt de GFC 600H op unieke wijze gebruik van zijn slimme servo's om de noodzaak van dubbele lineaire actuatoren in elke as en vluchtcontrolecomputers te elimineren - wat resulteert in een digitaal systeem dat lichtgewicht en kosteneffectief is en toch redundantie biedt. vereist voor IFR-vluchten.

De GFC 600H SAS (Stability Augmentation System)-functionaliteit verbetert de basisvliegeigenschappen van de helikopter gedurende het hele vluchtbereik, en verbetert ook de handling en precisie van de piloot. Met behulp van de slimme lineaire actuatoren biedt de GFC 600H snelheidsdemping zonder de cyclische beweging te verplaatsen, waardoor operators een zeer capabele SAS-oplossing wordt geboden. 

Collectieve controle

Naast de stamp-, rol- en gierasbesturing kan de GFC 600H nu ook het collectief besturen. Energiebeheer maakt extra functies mogelijk die de veiligheid kunnen vergroten en de werklast van de piloot kunnen verminderen. Met de GFC 600H kan een piloot bijvoorbeeld cruisen, overschakelen naar hoveren en dat allemaal volledig hands-off.

Nieuwe veiligheidsvoorzieningen die beschikbaar zijn voor de 4e as zijn onder meer bescherming tegen lage hoogte en vermogensbeperking. Bescherming op lage hoogte kan een gecontroleerde afdaling in het terrein helpen voorkomen door het collectief automatisch omhoog te brengen om de verticale daalsnelheid te verminderen. Vermogensbeperking kan de motorparameters onder de maximale limieten houden door het collectief te verlagen, om motoroverschrijdingen te voorkomen.

Bewezen, robuuste mogelijkheden

De nieuwe mogelijkheden in de IFR-configuratie van de GFC 600H breiden een portfolio uit van eerder gecertificeerde functies in de VFR-configuratie van de GFC 600H, beschikbaar voor Airbus AS350- en Bell 505-helikopters. Veiligheidshulpmiddelen zoals Garmin's Helicopter Electronic Stability and Protection (H-ESP ™ ) om de piloot te helpen binnen een veilig vluchtbereik te blijven wanneer hij de helikopter met de hand bestuurt.

Een speciale LVL-knop kan door de piloot worden ingedrukt om terug te keren naar een rechte vlucht, waardoor mogelijke desoriëntatie in verslechterde visuele omgevingen (DVE) of onbedoelde toegang tot instrument-meteorologische omstandigheden (IMC) wordt voorkomen.

De IFR-configuratie van het GFC 600H-vluchtcontrolesysteem heeft goedkeuring gekregen van de European Union Aviation Safety Agency (EASA) voor de AW109 Trekker-helikopter. Goedkeuring door de FAA wordt later verwacht. Meer info op garmin.com/GFC600H.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *