Bezig met laden...

Logboek

Zijn pijplijninspecties met helikopters straks verleden tijd?

Zijn pijplijninspecties met helikopters straks verleden tijd?

Terwijl men testen uitvoert om hoogspanningsleidingen door onbemande drones te laten inspecteren is er een Nederlands bedrijf dat zijn expertise op gebied van oplossingen op basis radar- en optische satellietbeelden inzet om de inspecties te doen van pijpleidingen. 

Het bedrijf Orbital Eye uit Delft is niet aan zijn proefstuk toe. Het is gesticht in 2012 door specialisten in remote sensing en machinelearning. Orbital Eye maakt gebruik van zijn unieke mogelijkheden om op aardobservatie gebaseerde diensten te leveren om activa, infrastructuur en het milieu veilig te houden, met behulp van zowel radar- als optische satellietbeelden. Zo kan Orbital Eye veranderingen in het interessegebied detecteren, analyseren en rapporteren.

CoSMiC-EYE

Orbital Eye heeft zijn oplossing voor de toekomst van de bewaking pijpleidingen de naam CoSMiC-EYE gegeven. 

Het monitoren van interferentie's van derden aan pijpleidingen word vandaag traditioneel uitgevoerd door luchtpatrouilles met helikopters en/of door inspecties op de grond, beiden zijn kosten- en arbeidsintensieve methoden. Orbital Eye heeft een veiligere, betrouwbaardere en duurzamere methode ontwikkeld om kritieke infrastructuur te monitoren: CoSMiC-EYE. Deze op radar-satelliet gebaseerde oplossing is een complete tool om pijpleidingcorridors in de gaten te houden. 

CoSMiC-EYE maakt gebruik van radarsatellieten die wereldwijd meerdere keren per week de pijpleidingcorridor aftasten. Het gebruik van Synthetic Aperture Radar-gegevens heeft veel voordelen, zoals de mogelijkheid om dag en nacht gegevens vast te leggen en door wolken te kijken. Verder gebruikt Orbital Eye ook optische satellietbeelden om de waargenomen veranderingen beter te classificeren. CoSMiC-EYE download en verwerkt deze afbeeldingen automatisch.

CoSMiC-EYE past een AI-ondersteunde verwerking van satellietbeelden en andere geo-gerefereerde gegevens toe om potentiële bedreigingen te herkennen. Door intelligente AI-algoritmes worden 'ongevaarlijke' activiteiten gefilterd, zodat niet onnodig alarm wordt geslagen.

Potentiële bedreigingen worden in een intuïtieve applicatie gerapporteerd aan pijpleidingbeheerders. Tijdens veldinspecties kunnen operators alle beschikbare informatie zien in de tabletversie. Alle gegevens die door CoSMiC-EYE worden geproduceerd, kunnen ook rechtstreeks worden geïntegreerd in de GIS-applicaties van pijpleidingoperatoren.

In een paper van Orbital Eye CEO, Sven van Haver, wordt een test beschreven (pagina 9) die de vergelijking maakt tussen drie inspectiemodellen: a. helikopter, b. radarsatelliet en c. radarsatelliet en analyse optische satellietbeelden. In deze test wordt het duidelijk dat de kwaliteit van de inspecties bij het model c. veruit het hoogst is. Er worden 91% relevante problemen gevonden terwijl dit bij helikopterinspecties (model a.) door mensen slechts 54% bedraagt. Het aantal 'valse' (niet-relevante) waarnemingen bij menselijke inspecties is ook veel hoger dan bij de radarsatelliet en analyse van optische satellietbeelden. 

Onze conclusie is niet dat morgen alle pijplijninspecties door helikopters zullen verdwijnen maar dat deze nieuwe technologie en de verbeterde kwaliteit van de satellietbeelden duidelijk een sterke concurrent zullen worden voor de pijplijninspecties door de helikopteroperatoren.

Naast de kwaliteit van de inspectie zal ook de kostprijs en de milieu-effecten meespelen bij de keuze van een toekomstig systeem. Maar ook de onbemande drone kan een belangrijke rol spelen bij dit soort inspecties. De enige constante in het leven is verandering...

Foto copyright: ESA

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *