Bezig met laden...

Logboek

FLASH: Britse SeaKing bij tussenstop op EBAW op weg naar Oekraine (foto's)

FLASH: Britse SeaKing bij tussenstop op EBAW op weg naar Oekraine (foto's)

Afgelopen zaterdag 13 mei 2023 maakte een wel erg speciale helikopter een tussenstop op de Antwerpse luchthaven.

Die dag arriveerde er namelijk een Westland Sea King HU5 (SAR) van de voormalige Britse Royal Navy met ex-serial ZA134 (constructienummer WA895). Deze helikopter werd door het Verenigd Koninkrijk geschonken aan Oekraïne als militaire ondersteuning voor de aanslepende oorlog tegen Rusland.

Het toestel was vanuit Groot-Brittannië op afleveringsvlucht, naar Kassel (Duitsland), en onderweg naar Oekraïne. Aangezien er tijdens deze vlucht te veel tegenwind stond maakte men een onvoorziene tussenstop op EBAW (Antwerp Airport) om bij te tanken.

Leuk detail was dat deze Sea King reeds was voorzien van zijn nieuwe Oekraïense serial UR-H034 en cocarde. Het was reeds het derde exemplaar dat door de Britse regering werd geschonken aan Oekraïne. Begin dit jaar werden al twee exemplaren van de Westland Sea King afgeleverd aan de Oekraïense luchtmacht.

Foto's © Walter Van Brempt - Tekst Jan Schotmans - ASA (Royal Aviation Society Antwerp) - met onze dank voor de medewerking

 

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *